Računalništvo, telefonija
25.06.2019 07:40

Deli z drugimi:

Share

Koliko stane omrežje 5G v Italiji?

Za osnovni paket za dostop do mobilnega omrežja 5G je treba mesečno odšteti 29,99 evrov.
Za osnovni paket za dostop do mobilnega omrežja 5G je treba mesečno odšteti 29,99 evrov.

Globalna uvedba mobilnega omrežja pete generacije (5G), ki v prvi vrsti prinaša predvsem hitrejše in bolj zanesljive mobilne povezave, bo s seboj prinesla tudi prihod večjega števila naprav, povezanih z internetom za pametne domove. Poleg tega ima novo omrežje vsaj na papirju velik potencial za uspeh, saj naj bi teoretično ponujalo do 20 gigabajtov prenosa na sekundo. To bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in za ponujanje številnih novih mobilnih storitev, ki trenutno zaradi počasnega mobilnega interneta še niso na voljo.

Najnovejše mobilno omrežje pete generacije 5G je že kar nekaj na voljo tudi v Evropi, in sicer v Veliki Britaniji, Španiji, Švici in na Poljskem, pred kratkim pa je to postalo aktivno tudi v sosednji Italiji. Za povezavo z omrežjem 5G je seveda potreben najprej pametni mobilni telefon, ki omogoča takšno povezavo (na primer Xiaomi Mi Mix 3 5G, LG V50 ThinQ 5G in Samsung Galaxy S10 5G) oziroma dodatna zunanja antena, ki jo priključimo na obstoječe naprave. V sosednji Italiji dostop do omrežja 5G trenutno ponuja podjetje TIM, končnim uporabnikom pa so trenutno na voljo dva naročniška paketa, in sicer osnovni in napredni.

Osnovni paket za dostop oziroma uporabno mobilnega omrežja 5G vključuje 50 gigabajtov vključenega podatkovnega prometa, zanj pa je treba mesečno odšteti 29,99 evrov, pri čemer zagotovljena hitrost prenosa znaša do dveh gigabitov na sekundo. Naprednejši paket pa vključuje 100 gigabajtov podatkov, mesečna naročnina pa znaša kar 49,99 evrov, kar pa seveda ni ravno poceni. Omrežje 5G bo v Italiji naprej na voljo prebivalcem mest Torino, Milano in Roma, od naslednjega meseca naprej pa bo ta dosegljiv tudi v mestih a Bari, Matera, Napoli, Firenze, Bologna in Verona. Proti koncu leta pa bodo na seznamu še druga večja mesta.


Prijavi napako v članku