Telefoni
08.05.2010 10:31

Deli z drugimi:

Share

Tretjina najstnikov pošlje dnevno več kot 100 tekstovnih sporočil

Pisanje tekstovnih sporočil je med najstnikih še kako priljubljeno.
Pisanje tekstovnih sporočil je med najstnikih še kako priljubljeno.

Organizacija Pew Internet je naredila raziskavo o uporabi prenosnih telefonov pri ameriških najstnikih. Rezultati omenjene raziskave so pokazali, da najstniki mobilnik najbolj koristijo za tekstovna sporočila, slikanje ter poslušanje glasbe.

Danes ima svoj mobilnik 75% vseh ameriških najstnikov, kar je precej več kot leta 2004, ko je bilo takih le 45%. 72% je takšnih, ki mobilnik uporablja za pošiljanje tekstovnih sporočil. Verjetno precej nezadovoljni so starši tistih najstnikov, ki pri pošiljanju tekstovnih sporočil nimajo meje, a takih ni malo. Raziskava je namreč pokazala, da kar 11% ameriških najstnikov dnevno pošlje po več kot 200 sporočil, tretjina pa je takih, ki jih dnevno pošlje več kot 100. Povprečje poslanih in prejetih sporočil je sicer pri najstnicah 80, pri najstnikih pa 30.

Poglejmo si tudi, katere stvari imajo poleg pošiljanja sporočil še radi. Zelo veliko je takih, ki svoj prenosni telefon uporablja za slikanje, in sicer je takih 83%, 64% pa je takih, ki si slike med seboj tudi izmenjuje. Pri tem omenimo tudi to, da je 4% najstnikov priznalo, da je že poslalo svojo golo ali pa vsaj precej razgaljeno sliko, 15% pa jih je potrdilo, da je poslalo takšno sliko od nekoga, ki ga poznajo. Precej veliko, 60%, uporablja mobilnik tudi za poslušanje glasbe. Od ostalih stvari, za katere ga še uporabljajo, pa omenimo še ogled video vsebin (32%), uporabo programov za instantno sporočanje (31%) ter uporabo spleta (27%).

Raziskava je tudi pokazala, da se najstniki ne držijo preveč prepovedi pisanja sporočil med vožnjo, saj to počne tretjina najstnikov, starih med 16 in 17. Polovica izmed vseh najstnikov, ki že imajo vozniški izpit, pa med vožnjo z mobilnikom tudi kliče.


Prijavi napako v članku