Računalništvo, telefonija
18.10.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Ko začnejo bankomati bruhati denar

Podrobnosti o kriminalnih aktivnostih robinhoodovskih razsežnosti so pred dnevi razkrili sodelavci ekipe Motherboard in nemški izdajatelj televizijskih programov Bayerischer Rundfunk.
Ko začnejo bankomati bruhati denar
Ko začnejo bankomati bruhati denar

Hekerji so se namreč lotili tako imenovane jackpotting metode, napada bankomatov, ki nato v nekem trenutku preko reže za dvig bankovcev “izpljunejo” celotno vsebino blagajne.

Jackpotting

Gre za tehniko, pri kateri kibernetski kriminalci uporabljajo bodisi zlonamerno programsko opremo ali del strojne opreme, da iz bankomata zvabijo ves denar, ki ga vsebuje. Za začetek napada ni potrebna ukradena kreditna kartica, tisti, ki stojijo za temi napadi, pa navadno namestijo zlonamerno programsko opremo na bankomat tako, da odprejo ploščo na napravi in tako dobijo dostop preko vhoda USB.

Preiskava omenjenih medijskih ekip je pokazala, da se je v Evropi v prvi polovici letošnjega leta število napadov vrste jackpotting zmanjšalo, več drugih virov pa navaja, da se je število tovrstnih napadov v drugih delih sveta povečalo. Z napadi se v zadnjem času soočajo predvsem v ZDA, Latinski Ameriki in Jugovzhodni Aziji, najbolj prizadete pa so pri tem banke in proizvajalci bankomatov.

Zgodovina napadov

Že leta 2010 je na neki konferenci o kibernetski varnosti pokojni raziskovalec Jack Barnaby v živo na odru pokazal vrste škodljive programske opreme, katere tarča so prav bankomati. Ko je zlonamerno programsko opremo uspešno namestil na bankomat, se je na njegovem zaslonu prikazala beseda “JACKPOT” in naprava je začela izplačevati denar.

Glede napadov jackpotting, ki so se zgodili v Nemčiji pred dvema letoma, je tožilec Christoph Hebbecker v skupni preiskavi razkril, da se je med februarjem in novembrom zgodilo 10 incidentov, v katerih bi lahko napadalci ukradli kar 1,4 milijona evrov. Kot kažejo zadnji podatki, je jackpotting ponovno aktualen, saj lahko z dejavnostjo kriminalci kar dobro zaslužijo.

Ena glavnih varnostnih težav bankomatov je, da so osnovani na starih Windowsovih računalnikih s slabo zaščito. Proizvajalci so tekom let sicer izboljševali varnost svojih naprav, vendar to ne pomeni nujno, da so vsi bankomati izdelani po enakih standardih. Izvršni direktor združenja proizvajalcev bankomatov v ZDA, Kanadi in Ameriki, David N. Tente, je pojasnil, kako se lahko banke bolje zaščitijo pred napadi: “Če želite izvesti jackpotting, morate imeti najprej dostop do notranjih komponent bankomata. V kolikor najprej preprečimo fizični vlom v bankomat, smo na dobri poti, da preprečimo nadaljnje napade. Kriminalci bodo obupali,” je še dodal.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več