Življenjski slog
01.03.2021 17:13
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ko si pametni dom lahko privošči vsak

.. Ključni elementi vašega pametnega doma, kot so na primer svetila, vtičnice, kamere, razni senzorji in še bi lahko naštevali, so lahko pametni tudi brez enormnih stroškov ..
Ko si pametni dom lahko privošči vsak
Ko si pametni dom lahko privošči vsak

Eno izmed pogostih prepričanj ljudi, ki si želijo pametnega doma je: »Saj bi ga imel, ampak so naprave veliko predrage.« Res je, za pametni dom lahko globoko sežemo v žep, ni pa nujno. Tudi avtomobil je lahko zelo drag, dobimo pa tudi odlične avtomobile po razumni ceni.

Vsaka naprava zgolj okoli 15 evrov

Želja je torej: ključni elementi pametnega doma z razumno investicijo oziroma stroškom. Cilj je realen, nadgradnja pa vedno mogoča.

Ko si pametni dom lahko privošči vsak

Magic Cube za nadzor pametnih naprav Aqara

Iz skladišča distributerja Elkotex smo na test prejeli nekaj izdelkov blagovne znamke Aqara, s katerimi si lahko pametne naprave ustvarite za nekaj 10 evrov. Kaj je v paketu najprej pritegnilo našo pozornost? Majhna kocka, ki ji pri podjetju Aqara pravijo Magic cube controller. Nismo vedeli, kam bi jo umestili, zato je ta paketek prvi ugledal luč sveta. Aha, gre za kocko, s katero na zabaven način nadziramo pametne naprave Aqara. Simpatična kocka zelo natančno prepozna kretnje s pomočjo senzorja s funkcijami merilnika pospeška in žiroskopa. Preostane nam, da v aplikaciji določimo, na kakšen način in katere naprave se bodo vklopile, ugasnile ali storile karkoli drugega ob določeni kretnji. V praksi prepozna 6 kretenj: porinemo jo lahko naprej, stresemo, z njo dvakrat potrkamo po podlagi, jo zavrtimo, prevrnemo za 90 ali 180 stopinj. Ob vsaki kretnji torej v aplikaciji Aqara Home (Android) določimo, kaj se zgodi z ostalimi Aqara napravami. Po pravici povedano, še zdaj nismo prepričani, ali je to bolj enostavno spreminjati na telefonu ali vrteti kocko, je pa vsekakor zabavna popestritev, ki deluje.

V paketu smo prejeli tudi stikala, ki imajo, preprosto povedano, enako funkcijo kot kocka, vendar jih upravljamo tako, da nanje klikamo. So stenska ali prenosna. Kocka se nam je zdela zanimivejša, zato smo ji namenili več pozornosti.

Za vzpostavitev kamere manj kot 5 minut

Pred tem smo morali aktivirati nekaj drugih naprav. Najprej spletno kamero, ki smo jo uporabili kot vozlišče (Hub). Če boste želeli pred vozliščem upravljati s pametno vtičnico ali katerokoli drugo napravo, ne bo šlo. Torej nasvet, ki je logičen, pa vendar – najprej priklopite napravo, ki bo vozlišče. Če poskusite s katerokoli drugo, vas aplikacija na to prijazno opozori.

Ko si pametni dom lahko privošči vsak

Kamera se je izkazala kot učinkovita in enostavna za namestitev. V aplikaciji Aqara Home se preprosto registrirate, jo dodate, nato ji pred objektiv pokažete QR kodo, ki se pojavi na zaslonu mobilnika in že lahko uživate. Sicer vas po korakih vodita tako aplikacija kot kamera z glasovnimi navodili v angleščini.

Kamera sicer ni za zunanjo uporabo, v prostoru pa odlično opravi svojo nalogo. Deluje tudi z aplikacijo Apple HomeKit. Kar kamera »vidi«, lahko posname na SD kartico ali kar v iCloud. Seveda pa si lahko sliko v živo kadarkoli ogledate na mobilnem telefonu.

Kamera v navezi z aplikacijo pošilja opozorila, kadar zazna gibanje (če tako nastavite), omogoča dvosmerno komuniciranje in še mnogo več. Izjemna kakovost videa 1080p HD in nočni vid (Night vision) omogočata jasno sliko v vseh svetlobnih pogojih. Tako lahko v vsakem trenutku vidite, kaj se dogaja v vašem domu. Morda le pogledate, če je vaš šolar že doma. Preden smo kamero preizkusili, smo imeli pomisleke, ali bi za »pokrivanje« enega prostora potrebovali dve kameri. Nikakor – ena je povsem dovolj. Za to poskrbi 140-stopinjski širokokotni objektiv. Če bi jo lahko s pomočjo aplikacije krmilili levo in desno, pa bi ji dali še kakšno oceno več. Kamera podpira več načinov namestitve: vodoravno, na steno ali preklopno. Zanimiv se nam je zdel vgrajen magnet, ki ga lahko namestite na kovinske predmete. Če ji malo očitamo, da je z aplikacijo ne gre krmiliti, pa je vsekakor pozitivna njena kompaktnost.

Kup različnih senzorjev

Potem so tu še brezžični senzorji: senzor, ki zazna odpiranje oken in vrat, senzor temperature in vlage v prostoru, senzor tresljajev, ki ga lahko na primer namestite na okno in zazna, če bi kdo razbil steklo ali skušal vdreti in senzor gibanja. In seveda pametna vtičnica, pregovorno vstopna naprava pametnega doma, s katero lahko prekinemo ali omogočimo dovod elektrike, nastavimo, kdaj naj se ugasne in podobno. Vzpostavitev sistema je vse prej kot zahtevna.

Nazadnje, a nikakor ne najmanj pomembno – naprave med seboj komunicirajo. Senzor za vlago na primer zazna, da je v kopalnici previsok odstotek vlažnosti in prižge se ventilator. Senzor na vratih zazna, da smo vstopili v prostor in prižgejo se luči, kamera zazna, da smo prišli domov in dvignejo se rulete. Nabor kombinacij je neskončen.

Naprave so nas prijetno presenetile. Edina resna slabost je, da ob izpadu elektrike ali internetnega omrežja niso uporabne. Vemo, da se to danes ne zgodi prav pogosto, pa vendar je to naš edini resnejši pomislek.

Več najdete na b2b.elkotex.si. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
video kamere

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ELKOTEX d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ELKOTEX d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ELKOTEX d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več
Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več