Računalništvo, telefonija
20.09.2016 08:10
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Klic na brezplačno številko vas lahko stane 170 evrov!

V tujini nas klicanje na brezplačne številke lahko na koncu precej drago stane!
V tujini nas klicanje na brezplačne številke lahko na koncu precej drago stane!

Na spletu smo zasledili nadvse zanimivo novico o slovenskem uporabniku, ki je med začasnim bivanjem na Švedskem moral zaradi klicev na brezplačno številko odšteti 170 evrov. Vse se je začelo s klicem na številko švedske pošte Post Nord, pri čemer je uporabnik skupno opravil tri klice v skupni dolžini 25 minut. Čeprav so pri švedski pošti zatrdili, da je njihova številka brezplačna, družba Telekom Slovenije od uporabnika svojih mobilnih storitev zahteva plačilo v višini 170 evrov.

Čeprav se je uporabnik pritožil na prejet račun za storitve mobilne telefonije, je družba Telekom Slovenije njegovo reklamacijo zavrnila kot neutemeljeno. Težava je namreč v tem, da je švedski telekomunikacijski operater klicano številko za gostujoče naročnike opredelil kot premijsko, kar pomeni, da se ta obračunava po ceniku za premijske številke. Cena klica na tuje premijske številke je 6,10 evra na minuto.

Družba Telekom Slovenije, vsaj po njihovih zagotovilih, na ceno v tujini ne more vplivati, saj lahko operaterji brez vsakršnih omejitev za domače naročnike opredelijo eno tarifo, za gostujoče uporabnike pa drugo tarifo, pri čemer največja razlika nastane pri klicih na posebne številke, kot so na primer brezplačne. Pri tem pa je zanimivo to, da je uporabnik preko slovenskega mobilnega ponudnika Bob za enako storitev, ki je skupno trajala 16 sekund, odštel zgolj dva evrska centa. Tu sicer velja poudariti, da je bil slednji klic opravljen maja, ko je že veljala nova evrotarifa.

Iz tega primera je razvidno, da ko smo v tujini in kličemo na tuje telefonske številke, je najbolje, da kupimo predplačniško kartico operaterja države, v kateri smo. S tem se bomo izognili marsikateremu presenečenju zaradi zaračunavanja premijskih storitev.


Prijavi napako v članku