Računalništvo, telefonija
28.05.2019 12:35

Deli z drugimi:

Share

Klasični trdi diski zagotovo še niso rekli zadnje!

Prostora za shranjevanje podatkov enostavno ni nikoli dovolj!
Prostora za shranjevanje podatkov enostavno ni nikoli dovolj!

Napredni računalničarji in tisti, ki se ukvarjajo z obdelavami videoposnetkov dobro vedo, da prostora za shranjevanje podatkov nikoli dovolj. Prostor na pogonih Solid State še vedno narašča prepočasi, da bi lahko zadovoljil potrebe najzahtevnejših, zato vodilni proizvajalci trdih diskov kot po tekočem traku pripravljajo vedno bolj zmogljive izdelke. Tokrat so prijetno presenetili inovativni inženirji podjetja Toshiba, saj so najavili razpoložljivost novega trdega diska, na katerega lahko brez težav shranimo za kar 16 terabajtov podatkov.

Visoko kapaciteto pri trdem disku z oznako MG08 je inženirjem podjetja Toshiba uspelo doseči s pomočjo tehnologije TDMR (Two Dimensional Magnetic Recording), kjer dve bralni glavi prebirata podate z rahlim zamikom. To dejansko omogoča prebiranje podatkov brez napak tudi na magnetnih ploščah, kjer so podatki zapisani z veliko gostoto. Novi trdi disk je za nameček neprodušno zaprt in polnjen s helijem, kar pomeni, da je odpornejši na zunanjo temperaturo, manjša je poraba električne energije (do polovice v stanju pripravljenosti), manjše je segrevanje (za okoli pet stopinj) in daljša je življenjska doba. Plin helij (kemični element brez barve, vonja in okusa, iz skupine žlahtnih plinov) je namreč pri enakih pogojih sedemkrat redkejši od zraka, kar posledično pripomore k manjšemu notranjemu trenju sicer relativno občutljivih komponent trdega diska.

Podjetje Toshiba bo trdi disk MG08 kapacitete 16 gigabajtov ponudilo v prodajo letos poleti. Zaradi visoke cene bo novost seveda sprva bolj kot ne namenjena podjetjem in bogatim posameznikom, ki resnično ne morejo brez prostornega medija za shranjevanje podatkov.


Prijavi napako v članku