Računalništvo, telefonija
23.09.2018 11:31
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajska zagnala strašljiv sistem, ki bi lahko spremenil svet

Slabo vedenje bo Kitajcem v javnem življenju zaprlo marsikatera vrata
Slabo vedenje bo Kitajcem v javnem življenju zaprlo marsikatera vrata

Kitajska vlada je najavila začetek projekta oziroma sistema, ki bo v realnem času spremljal in nadzoroval obnašanje posameznikov in ljudi razvrščal glede na tako imenovane “socialne kredite” oziroma “Social Credit Score”. Kako sistem deluje v praksi, ni povsem znano, a dosedanji primeri so pokazali, da novost deluje na enak način kot kreditno stanje na našem bančnem računu, saj lahko posameznik tako pridobil kot izgubi vrednost socialnega kredita. Kot vse kaže, bo na kitajskem lažje izgubiti kot pa pridobiti socialne točke, saj bo kaznovano vsako “neprimerno” vedenje, kot na primer kajenje v nekadilskih prostorih, napačna vožnja, kupovanje prevelikega števila računalniških iger, objavljanje lažnih novic, uporaba povezave VPN in še mnogo več.

Kitajci bodo morali biti odslej zelo previdni pri obnašanju v javnih prostorih, saj jim nizko stanje na področju socialnih kreditov lahko prinese mnoge težave in omejitve. Tiste z nizkim stanjem točk v sistemu socialnih kreditov lahko doleti prepoved letov z letali in voženj z vlakom, omejevanje hitrosti dostopa do svetovnega spleta, izključitev otrok iz najboljših kitajskih šol, omejevanje pri izboru najboljših služb, prepoved nastanitve v najboljših hotelih ter celo javno imenovanje za slabega državljana. Na drugi strani pa obstaja tudi seznam “dobrih državljanov”, ki lahko zaradi svojega socialnega rezultata na primer dosežejo višjo pozicijo na zmenkarskih spletnih straneh, poleg tega pa dobijo popuste pri plačevanju položnic in boljše pogoje pri poslovanju z bankami.

Kitajska je z uvedbo sistema socialnih kreditov nedvomno postala policijska država. Če pa se bo sistem v praksi izkazal za uspešnega, verjamemo, da se bodo prej ali slej zanj odločile tudi druge države po svetu.


Prijavi napako v članku