Računalništvo, telefonija
10.03.2020 16:00

Deli z drugimi:

Share

Kitajska z novimi načini boja proti koronavirusu

Kitajska vlada se je sedaj odločila, da bo s pomočjo javnega nadzornega sistema in dronov zajezila širjenje okužbe z novim koronavirusom. Ali s tem posegajo v zasebnost posameznika?
Kitajska z novimi načini proti koronavirusu
Kitajska z novimi načini proti koronavirusu

Kitajska vlada je vse od leta 2002, ko je začela z nadzorom svojih državljanov danes dosegla že marsikaj. Na ulicah je trenutno več kot 300 milijonov kamer, katere imajo zmožnost prepoznavanja obrazov, kar omogoča prepoznavanja identitete posameznika.

Za zajezitev novega koronavirusa uporabljajo drone, opremljene z glasnimi zvočniki, katere nadzoruje lokalna policija. S tem želijo preprečiti širitev, saj ciljajo na skupine ljudi, ljudi brez obraznih mask …

Država je šla že tako daleč, da je za svoje državljane pripravila posebno aplikacijo. V aplikaciji državljan vpiše svojo nacionalno številko in ime, aplikacija pa mu nato pove, če je prišel v bližino osebe, okužene s koronavirusom. Aplikacijo trenutno uporablja že več kot 200 milijonov ljudi. Sama aplikacija pridobiva podatke iz baze podatkov, v katero se “stekajo” vsi posnetki nadzornih kamer iz celotne države.

Šli so že tako daleč, da so pri prvih primerih celo na družabnih omrežjih razglašali, kje in ob kateri uri in minuti se je določena oseba z okužbo nahajala.

Mnogi opozarjajo, da kljub tej “prednosti” sistema, država zibra podatke o svojih državljanih brez njihove vednosti in brez njihovega dovoljenja.


Prijavi napako v članku