Slika, tv, avdio
Televizorji
03.03.2022 10:27
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kateri TV nosilec izbrati?

Če se trudite razumeti terminologijo TV nosilca, ne iščite več. Spodaj smo zbrali razlage za najpogosteje uporabljene fraze in specifikacije ter podrobne vrste TV nosilcev.

NA KAJ MORATE UPOŠTEVATI PRED NAKUPOM

1) VESA

Ko iščete nosilec za TV, je prva stvar, ki jo opazite, njegove meritve VESA. VESA (Video Electronics Standards Association) je razdalja med štirimi luknjami na zadnji strani televizorja (kjer bo treba pritrditi nosilec televizorja). Izbrati boste morali nosilec za televizor, ki je združljiv z meritvami VESA vašega televizorja. Če želite izvedeti svoje meritve VESA, lahko preverite priročnik za uporabo televizorja ali izmerite razdaljo med štirimi luknjami z ravnilom ali merilnim trakom. Nosilci televizorja imajo običajno minimalno in največjo meritev VESA – dokler meritve VESA vašega televizorja ustrezajo minimalnim in največjim meritvam nosilca televizorja, mora vaš televizor ustrezati nosilcu televizorja.

2) NOSILNOST

Pri izbiri nosilca za televizor se morate prepričati, da vaš TV nosilec prenese težo vašega televizorja. Nosilnost je največja teža, ki jo lahko zdrži nosilec televizorja – poskrbite, da preverite težo televizorja glede na nosilnost – nihče ne želi pokvarjenega televizorja.

VRSTE TV NOSILCEV

1) NIZKOPROFILNI ALI ULTRA TANEK TV NOSILEC

Tako “nizko profilna” kot “ultra vitka” sta nosilca za televizor, ki sta tik ob steni.

2) NAGIBNI TV NOSILEC

Nagibni TV nosilec je nosilec z možnostjo nagibanja naprej in nazaj, kar pomeni, da lahko enostavno prilagodite kot za najboljši položaj gledanja.

3) KONZOLNI TV NOSILEC

Konzolni TV nosilec vam zagotavlja največjo funkcionalnost – s konzolo lahko obračate in nagibate televizor. V vse smeri.

4) UNIVERZALNI TV NOSILEC

Kot že ime pove, univerzalni TV nosilec ustreza 99,9 % znamk in modelov televizorjev. Obstaja nekaj izjem, ki ne ustrezajo “univerzalnim TV nosilcem”, zato je vedno vredno dvakrat preveriti.

FUNKCIONALNOST IN SPECIFIKACIJE

1) TEŽKO HLADNO VALJANO JEKLO

To se nanaša na material nosilca televizorja – nosilec iz težkega, hladno valjanega jekla bo imel odlično razmerje med trdnostjo in težo in lahko drži tudi težje televizorje.

2) ZADNJA PLOŠČA

Zadnja plošča je plošča na zadnji strani nosilca televizorja. Zadnja plošča je v bistvu pritrjena na steno, da drži nosilec na mestu.

3) ROKE NOSILA

Roke so premični elementi nosilca televizorja. Roke pritrdite na vaš televizor in ga pritrdite na nosilec televizorja. Na vsaki roki boste našli luknje, ki se bodo morale ujemati z največ 4 luknjami na zadnji strani televizorja. Če želite izvedeti, ali bo TV nosilec ustrezal – morate izmeriti VESA televizorja.

4) ADAPTER PLOŠČA

Če vaš TV nosilec ne ustreza vašemu televizorju, potrebujete samo adaptersko ploščo, da bo združljiv. Adapterska plošča je plošča, ki jo lahko dodate na zadnjo stran televizorja in pritrdite na nosilec televizorja. Poskrbeti morate le, da vaša adapterska plošča ustreza meritvam VESA vašega televizorja.

5) PODALJŠEK ROKE

Najpogosteje boste videli “podaljšek roke” v zvezi s konzolnimi TV nosilci. Podaljšek roke se nanaša na to, kako daleč se lahko raztegne vaš TV nosilec. Z nekaterimi konzolnimi TV nosilci boste lahko svoj nosilec premaknili bolj levo ali desno.

6) NAGIBNI KOT

Kot nagiba je, kako daleč navzgor in navzdol bo vaš televizor mogoče manevrirati.

7) KOT ZASUKA

Kot zasuka je, kako daleč, levo in desno, boste lahko premaknili konzolni TV nosilec.

NAMESTITEV NOSILCA ZA TV

1) ZIDANA STENA

Zidane stene so izdelane iz opeke, betona, kamna, granita itd. To so stene, na katere je najlažje namestiti TV nosilec, saj nudijo trdno podlago, ki podpira težo vašega televizorja.

2) PREDELNA STENA (tudi npr. knauf)

Običajno nenosilna, predelna stena je stena, ki ločuje ali deli prostor. Običajno je izdelana iz lesenega okvirja ter obdana z mavčno ploščo. Če boste na predelno steno želeli postavili TV nosilec, boste morali to storiti na ojačano-leseno konstrukcijo spodaj.

3) OJAČITVE V PREDELNI STENI

V nekaterih predelnih stenah je lesena konstrukcija v steni, običajno je to struktura, na katero je pribita mavčna plošča. Pri nameščanju nosilca za TV je pomembno, da najdete to konstrukcijo spodaj in pritrdite nosilec na les – v nasprotju z mavčno ploščo. Če je pritrjena na mavčno ploščo, je zelo malo verjetno, da bi mavčna plošča zdržala težo televizorja brez dodatne specializirane strojne opreme. In televizor oz. nosilec bi lahko padel, zadaj v steni pa pustil škodo.

4) ISKALNIK STENE

Iskalnik teh ojačitev v steni (ali detektor/senzor) je ročna električna naprava, ki locira strukturo, električne žice ali cevovod za steno. Z iskalnikom lahko najdete najboljše mesto za namestitev nosilca televizorja.

Uradni uvoznik in distributer TV nosilcev znamke VONHAUS je podjetje Elkotex d.o.o., ki se ukvarja z veleprodajo. VonHaus stenske TV nosilce pa boste zasledili v vsej bolje založenih spletnih trgovcih kot tudi Big Bang trgovinah.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ELKOTEX d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ELKOTEX d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ELKOTEX d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PC7 d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 68, 1000 Ljubljana, Tel: 01 519 70 65
Podatki so neverjetno močno sredstvo in v vsakem poslu sprožijo val rasti in razvoja. V napačnih rokah pa lahko povzročijo veliko škode. Zato je treba prizadevanja usmeriti v ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več