Igre
28.09.2021 17:00

Deli z drugimi:

Share

Katere so najboljše Pokemon igre?

Pokemon žverce so iz video iger prerasle v največji globalni fenomen, ki ga pozna vsaka generacija novih otrok. Njihove obraze vidimo na kartah, znamkah, majicah in pa seveda v bogati zbirki video iger. Katere igre pa so najboljše oziroma najbolj zanimive?

Zdi se, da so Pokemoni skoraj takoj ob prvem izidu zajeli svet. Multimedijski velikan je najbolj poznan po številnih anime risankah, ki po skoraj 25 letih še ne kažejo znakov utrujenosti, zbirateljskih predmetih, kartah in seveda video igrah. Ni slabo za zelo preprost koncept igre lovljenja čudnih divjih bitij. Jedro Pokemon fenomena so bila vedno RPG igre, ki so pritegnila strastno bazo oboževalcev in celo ustvarila živahno turnirsko tekmovanje, najprej s kartami in nato še z igrami. Vsaka od teh iger je dolgoročni franšizi dodala nove elemente in funkcije, vendar so nekatera bolj zaznamovala Pokemon znamko kot druge.

pokemon-black-white-2

10. Pokemon Black in White 2

Vse Pokemon igre se ohlapno odvijajo v skupnem vesolju, ki včasih je in včasih ni povezan. Igra Black and White 2 je edino kanonično nadaljevanje serije. Zgodba se nadaljuje dve leti po prvotni igri Black and White in se vrti okoli ponovnega pojava ekipe Plasma. Čeprav se potepamo po isti regiji, so za raziskovanje na voljo nova mesta in območja, ki v prvi igri niso bila dostopna ter tudi nekaj novih igralnih funkcij. Igralci lahko sodelujejo v globalnem turnirju Pokemon World Tournament, na katerem se bojujejo proti znanim trenerjem iz Pokemon serije in v novi mini igri PokeStar Studio. Čeprav je bila igra zanimivo nadaljevanje in nekaj novega v franšizi, vseeno ni naredila velikih premikov ali pa predstavilo nekaj revolucionarnega.

pokemon-let's-go

9. Pokemon: Let’s Go

Ta igra je bila bolj kot ne mašilo za oboževalce, ki so čakali na povsem novo generacijo iger Sword and Shield. Sledila je klasični in mogoče tudi najbolj znani igri Pokemon Yellow, ki je imela podobno perspektivo in sistem prijatelja, ki je omogočal, da ti je tvoja najljubša žverca sledila po svetu. Tokrat ste lahko izbirali med Pikachujem ali Eevee, odvisno od tega, katero različico ste igrali. Struktura igre je bila v bistvu predelava prvotne igre na prelomnici tisočletja, zato se lovi prvih 151 pošasti, seveda v slogu višje ločljivosti Nintendo Switcha. Let’s Go je bil lep povratek v mladost in dober način, da ostaneš zaposlen, medtem ko čakaš na novo generacijo iger. Predstavil je tudi pošasti, ki so se gibali na prostem, funkcija, ki je ostala tudi v naslednjih igrah. Switch igra je temeljila na sistemu ujemanja žverc, ki vas bo spominjal na mobilno igro Pokemon Go.

pokemon-black-white-1

8. Pokemon Black in White

Black and White je bil po igrah Diamond in Pearl drugi naslov za takrat novo konzolo Nintendo DS in je vključeval nove funkcije, kot je sprememba letnih časov, ki so odprla nova področja in vplivala na videz nekaj Pokemonov. Prav tako smo lahko sodelovali v bitkah s tremi Pokemoni, kar je spremenilo do takrat pusto bojno taktiko. To pa je bila tudi edina omembe vredna sprememba, ostale značilnosti so bile v slogu ostalih iger.

7. Pokemon Diamond in Pearl

pokemon-pearl-diamond

Druga dva naslova za Nintendo DS sta bolje izkoristila strojne prednosti nove konzole. Temeljne spremembe igranja nismo dočakali, spremenili oziroma prilagodili so napadalne sposobnosti in dodali mini igro Pokemon Contests. Najbolj opazna funkcija oziroma dodatek pa je bil Global Trade Station (GTS), preko katerega so se lahko povezali igralci z vsega sveta in izmenjavali ujete pošasti. Menjava Pokemonov je bila od samega začetka del identitete franšize in to je bila velika inovacija, ki je ostala v veljavi vse do danes. Čeprav je bila takratna povezovalna infrastruktura dokaj nerodna in nezanesljiva, so igralci vseeno uživali v novi funkciji.

6. Pokemon Sun in Moon

Igri sta bili občutno drugačni od njunih predhodnikov, predvsem po zaslugi novega tropskega okolja Alola, ki je temeljilo na Havajih. Takoj na začetku smo se srečali z možnostjo globljega prilagajanja začetnega lika oziroma Pokemon trenerja. Spoznali smo se tudi z novimi oblikami Pokemonov, ki so bila značilna za tropsko okolje in že poznane Pokemone, ki so se razvila v drugo smer zaradi drugačnega okolja. Ta koncept je bil tako uspešen, da so ga uporabili tudi v naslednjih igrah. Igri sta bili tako priljubljeni med igričarji, da sta po nekaj letih bili deležne grafične izboljšave v Ultra Sun in Ultra Moon.

pokemon-sword-shield

5. Pokemon Sword in Shield

Naslova sta že pred izdajo dvignila nekaj prahu. Pri Nintendu so se odločili, da ne bodo več vključili vse prejšnje pošasti, saj se je Pokedex skozi leta močno povečal in ni bilo več smiselno vključiti vsako zver. Dodali pa so 81 novih pošasti in 13 regionalnih različic. Sword in Shield je mega evolucije zamenjal za nov element povečevanja Pokemonov do pošastnih velikosti s funkcijo Gigantimaxing. Igri sta predstavili novo divjo območje Wild Area, kjer se prosto gibljejo divji Pokemoni. Sword in Shield sta tudi prvi igri, ki sta po izdaji dobili DLC razširitve.

4. Pokemon Ruby in Sapphire

pokemon-ruby-sapphire

Izdajo ročne konzole Game Boy Advance sta spremljali Ruby in Sapphire. Do tega trenutka so Pokemon igre že delovale po ustaljenih smernicah: raziskuj in lovi zveri, sledi dokaj pusti in neoriginalni zgodbi in pusti se presenetiti z novimi funkcijami. Ruby in Sapphire sta postregli z novim grafičnim vmesnikom oziroma grafično nadgradnjo in možnost bojevanja z dvema Pokemonoma hkrati.

3. Pokemon X in Y

Prva naslova, ki sta bila razvita za konzolo Nintendo 3DS, sta še dolgo časa ostala priljubljena, predvsem zaradi izjemne kakovosti, ravnovesja igranja in bogatih funkcij. Igri sta prvi uporabili 3D perspektivo in predstavila novo vrsto Fairy Pokemonov, ki je nasprotovala premočni vrsti zmajevih zverin. Ta generacija je tudi prvič predstavila mega evolucije, ki je popolnoma razvitim Pokemonom omogočila, da začasno dobijo posebno in močno obliko. Povrhu pa smo lahko uživali v letečih bitkah, t. i. horde bitkah in v načinu, ki je zelo podoben vsem poznanim Tamagotchijem.

2. Pokemon Red, Blue, Yellow

Prvotne igre, ki so sprožile svetovni fenomen. Čeprav se tehnično ne morejo primerjati z novejšimi igrami, vseeno najboljše ujamejo čar Pokemon sveta. Postavili so temelje za vse nadaljnje igre, od lovljenja, ikonične glasbe, rivalskega lika, ki ti je vedno za petami in seveda legendarnih Pokemonov, ki si jih je vsak trener hotel imeti zase. Prvič smo na igralnih konzolah dobili tudi upodobitve najbolj znanih Pokemonov: Pikachu, Charizard, Blastoise, Mewtwo in drugi.

1. Pokemon Gold, Silver in Crystal

Poleg originalnih Pokemonov smo dobili 100 dodatnih, ki smo jih lahko menjali s prijatelji. Gold in Silver sta v serijo vpeljala številne nove mehanizme, ki so obogatila franšizo za naslednjih 15 let. Ti so vključevali cikel dan-noč in tedenski koledar, zato so se nekateri Pokemoni pojavljali le ob določenih urah ali dneh. Pokemoni so lahko držali predmete, ki so izboljšali njihovo bojno moč. Predstavila sta tudi nove »sijoče« (Shiny) Pokemone, izjemno redke različice s posebno barvo in izboljšano statistiko. Dodali so tudi ne eno, ampak dve novi vrsti: Steel in Dark za boj proti vrstam Poison in Psychic. Uvedli so tudi revolucionarno funkcijo vzreje Pokemonov, ki je omogočala, da igralci združijo svoje najljubše pošasti, da proizvedejo nove jajce.

Poleg 8 telovadnic v regiji Johto smo se lahko vrnili v regijo Kanto in raziskali prvoten svet Pokemonov. V eni igri smo tako imeli priložnost podoživeti dve dogodivščini. Pokemon Gold in Silver ostajata vsebinsko najbolj bogata naslova v franšizi.

Kmalu pa se bomo lahko razveselili nove dogodivščine v Pokemon Arceus, ki na bom dovolila, da se prosto sprehajamo po odprtem svetu in lovimo največje in najljubše Pokemone.

Spremljajte najnovejše novice v naši rubriki Igre.

Vas zanima več iz te teme?
Nintendo igre Video igre Pokemon

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

ADMIRAL DYNAMICS d.o.o.

PTC Diamant, Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 810 91 92
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18