Aplikacije in dodatni programi
18.09.2013 12:43
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katera pot je najhitrejša?

Odgovor na dlani ponuja nova brezplačna mobilna aplikacija »A do B: LJ« (»A to B: LJ«)
Mobilna aplikacija A do B: LJ ponuja optimalno izbiro poti za kolo, avtobus in hojo.
Mobilna aplikacija A do B: LJ ponuja optimalno izbiro poti za kolo, avtobus in hojo.

Vsi smo se že znašli v položaju, ko smo se vprašali, kako bi najhitreje prišli na drugi konec mesta, torej kako bi najučinkoviteje prišli od točke A do točke B. Če v vprašanje dodamo še pogoj, da želimo potovati na kar se da trajnosten način, se znajdemo pred izzivom, ki so ga reševali in odlično rešili Sabina Bakula, Urška Kadunc, Urša Kisovec, Anja Kozlan in Sebastian Žetko. Zasnovana rešitev – nova mobilna aplikacija – je nastala pod mentorstvom Petre Černe Oven in Barbare Predan na kreativnem taboru storitvenega in informacijskega oblikovanja »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso«, v organizaciji Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) in društva Pekinpah, v okviru EU projekta CCAlps.

Na podlagi odličnih odzivov s strani strokovne in laične javnosti so se v Regionalnem centru kreativne ekonomije odločili za drzen korak implementacije nove mobilne aplikacije. K razvoju aplikacije so povabili vrhunski Mac/iOS razvojni studio Guerrilla Code (Matej Bukovinski in Luka Penger), za odlično oblikovanje mobilne aplikacije pa je poskrbel absolvent oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Sebastian Žetko.

V čem je prednost mobilne aplikacije »A do B: LJ«?

Predlagana rešitev združuje tri oblike trajnostnega transporta v mestu Ljubljana: kolo – BicikeLJ, avtobus – Ljubljanski potniški promet in hojo. Hkrati pa je to ena prvih vključitev kolesa kot trajnostnega, javno dostopnega prevoznega sredstva v mobilno aplikacijo evropskega mesta, kar pomeni obogatitev celostne ponudbe za uporabnika.

Mobilna aplikacija uporabniku na izredno preprost način ponuja optimalno (trajnostno) izbiro za premostitev razdalje od točke A do točke B. Poleg izrisane poti nam aplikacija ponudi še vse ostale potrebne podatke:

  • čas poti,
  • razdaljo v kilometrih,
  • natančen zemljevid poti,
  • postajališče BicikeLJ, ki je najbližje naši začetni in končni postaji,
  • število koles in prostih mest na posameznem postajališču BicikeLJ,
  • najbližjo avtobusno postajo s časom odhoda avtobusa in minutažo vožnje,
  • pa tudi informacijo, kje moramo prestopiti na drug avtobus ali izstopiti.

Mobilna aplikacija »A do B: LJ« je torej nova pridobitev v smeri gradnje zelene prestolnice. Vse meščane in dnevne migrante spodbuja k uporabi javnega prevoza in tako ustvarja pogoje za izboljšanje prometnega kaosa v širši regiji ter pomeni še enega od nujnih korakov k izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev in obiskovalcev mesta. S tem projektom Ljubljana – kandidatka za zeleno prestolnico Evrope – drzno stopa korak naprej.

Aplikacija bo predstavljena na »Evropskem tednu mobilnosti«, ki bo potekal od 16. do 22. septembra 2013 v Ljubljani. Pilotna verzija je razvita za platformo iOS. Prizadevali si bomo, da bi bila aplikacija v prihodnje dostopna tudi uporabnikom mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android.

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone iOS aplikacije

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

PC7 d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 68, 1000 Ljubljana, Tel: 01 519 70 65
Podatki so neverjetno močno sredstvo in v vsakem poslu sprožijo val rasti in razvoja. V napačnih rokah pa lahko povzročijo veliko škode. Zato je treba prizadevanja usmeriti v ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več