Računalništvo, telefonija
06.09.2019 14:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaspersky svari: šolski zapiski na spletu so lahko okuženi

Mnogi šolarji in študenti želijo prihraniti pri nakupu šolskih učbenikov ali si pri učenju pomagati s šolskimi gradivi, prenesenimi prek spleta. Strokovnjaki družbe Kaspersky pri tem opozarjajo, da se na spletu znajde veliko učbenikov in zapiskov, ki so pravzaprav prenašalci zlonamerne programske opreme. Samo med avgustom 2018 in julijem 2019 so odkrili 53.531 zlonamernih in potencialno nezaželenih datotek, ki so bile na prvi pogled videti kot uporabni zapiski in učbeniki za šolarje in študente. Kibernetski kriminalci so z njimi poskušali izvesti 356.662 napadov na 104.819 uporabnikov.
Kaspersky svari: šolski zapiski na spletu so lahko okuženi
Kaspersky svari: šolski zapiski na spletu so lahko okuženi

Kljub prepričanju mnogih, da so stroški šolskih knjig precej visoki, so te neizogiben del vsakega izobraževalnega programa. Zaradi potrebe po cenejših šolskih gradivih, se na spletu znajde veliko učbenikov in zapiskov. Številni uporabniki se želijo visokim stroškom izogniti s prenosom šolskih e-knjig in zapiskov s piratskih spletnih strani ali raznih forumov. Vendar pa obstajajo nepridipravi, ki v vedoželjnih uporabnikih prepoznajo priložnost za razširjanje zlonamerne programske opreme.

Raziskovalci družbe Kaspersky so ugotovili, da je bilo 17.755 groženj zamaskiranih v šolske učbenike, najpogosteje za angleščino (2.080), matematiko (1.213) in književnost (870). Velika večina groženj, ki so se skrivale pod temi preoblekami, so bili prenašalci različnih datotek: nadležno, a ne usodno oglaševalsko programje, razna druga nepotrebna programska oprema pa tudi zlonamerna programska oprema, namenjena kraji denarja.

Preostalih 35.776 groženj je bilo videti kot zapiski in študentski prispevki o različnih temah. Ko so jih raziskovalci podrobneje proučili, so opazili nekaj nenavadnega. V 35,5 odstotkih primerov je bila kot zlonamerna programska oprema uporabljen osem let star internetni črv, torej zastarela vrsta grožnje, ki danes ni v širši uporabi. Aktivno se je distribuiral prek specifičnega vektorja napada – USB-ključkov. Po natančnejšem pregledu so strokovnjaki ugotovili, da črv »živi« na računalnikih pri ponudnikih tiskarskih storitev za šolarje in študente. Takšni računalniki se pogosto uporabljajo več let brez rednih varnostnih posodobitev, na njih pa so nameščene stare različice operacijskih sistemov. Računalniki so okuženi s tem, ko želijo šolarji natisniti »svoj« šolski prispevek, ki so ga prenesli s spleta.

»Študenti, ki se želijo izogniti plačilu za učbenike in druga šolska gradiva za kibernetske kriminalce predstavljajo priložnost. Okužena šolska gradiva, ki jih prenesejo s spleta, predstavljajo velik problem za šolsko okolje, saj se zlonamerna programska oprema hitro in preprosto širi prek okuženih računalnikov, ki so povezani v šolsko omrežje. Žal vse šole niso usposobljene za hitro in učinkovito odzivanje na kibernetske incidente. Zmotno se namreč predpostavlja, da izobraževalne ustanove niso zanimiva tarča kibernetskih kriminalcev. Potrebno se je zavedati, da napadalci izkoristijo vsako priložnost, zato je preventivno ukrepanje nujno tudi v izobraževalnih ustanovah,« poudarja Maria Fedorova, varnostna raziskovalka v družbi Kaspersky.

Družba Kaspersky šolarjem in študentom svetuje:

  • V elektronski pošti ne odpirajte priponk, ki se zdijo sumljive ali jih pošljejo nepoznani pošiljatelji.
  • Knjig ne prenašajte prek spleta ali pa jih poiščite pri zaupanja vredni spletni knjižnici.
  • Bodite pozorni na končnice prenesenih datotek. Šolska gradiva, ki jih prenesete s spleta, ne smejo biti izvršljive datoteke (torej s končnico .exe).
  • Bodite pozorni, katera oseba vam ponudi gradivo, ki je shranjeno na USB-ključku. Uporabljajte nosilce podatkov samo od ljudi, ki jim zaupate.
  • Uporabljajte varnostno rešitev, kot je Kaspersky Internet Security. V nastavitvah določite, da lahko ta samodejno pregleda računalnik, ko je nanj priključen zunanji pogon ali nosilec podatkov (npr. USB-ključ).

Podrobnosti o najbolj priljubljenih tipih zlonamerne programske opreme, ki preži na šolarje, preberite v spletni objavi na kaspersky.com.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več