Računalništvo, telefonija
15.06.2011 14:50

Deli z drugimi:

Share

Kakšno bo poslovanje naših podjetij in javnih služb leta 2015?

Zagotovo se bo poslovanje v realnem času preneslo na številne mobilne naprave, so si bili enotni udeleženci današnje okrogle mize na SAP World Tour 2011, ki poteka na Brdu pri Kranju. V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo, da bo mobilni telefon v celoti nadomestil denarnico, prazne trgovske police bodo same naročale manjkajoče izdelke neposredno v sistem dobavitelja, dohodninske obrazce pa nam bo davčna uprava vročila kar elektronsko.
SAP s trajnostnim razvojem prihranil več kot 170 milijonov evrov
SAP s trajnostnim razvojem prihranil več kot 170 milijonov evrov

Udeleženci okrogle mize z naslovom Kako mobilno bo vaše poslovanje leta 2015?, vodja sektorja za informacijsko tehnologijo na DURS-u Avguštin Starič, članica uprave za strateške finance in informatiko v Mercatorju d. d. Melita Kolbezen, direktor podjetja Unichem d.o.o. Damjan Švigelj, generalna direktorica Uprave RS za javna plačila Jana Ahčin ter direktor SAP Slovenija Simon Kaluža so skupaj z voditeljico okrogle mize Vido Petrovčič razpravljali o bližnji prihodnosti poslovanja v njihovih podjetjih. Vsi so se strinjali, da se bo poslovanje preneslo na mobilne naprave, da nas bodo informacije sledile prek naprav in bo sprejemanje odločitev v realnem času na podlagi dobro in hitro predelanih podatkov veliko lažje in bolj usmerjene v želene posledice kot danes.

Pri Mercatorju že danes razmišljajo o tem, da bi na mobilne naprave kupcev prenesli načrt trgovine z označenimi lokacijami izdelkov iz nakupovalnega seznama, ki bi ga ljudje sestavili že doma. Ali pa bi si izbrali recept, po katerem bi želeli narediti kosilo in bi nam trgovinski sistem sam prilagodil elektronski nakupovalni seznam. Tudi DURS, ki prav v tem trenutku uvaja nov informacijski davčni sistem, želi z njim poenotiti evidence o davčnih zavezancih in njihovih obveznostih. Predvsem pa želi postati bolj učinkovita služba z boljšimi storitvami in natančnimi informacijami za davkoplačevalce. Uvajajo tudi sistem sledenja vpogledov in revizijske sledi spremembam v davčnem registru, s katerim bodo preprečili nepooblaščene vpoglede tudi znotraj lastnih uslužbencev. Naslednji izziv DURS-u predstavlja prehod na elektronski način vročanja dohodninskih obrazcev.

Kot je poudaril sogovornik iz Unichema, se bo v bližnji prihodnosti tudi podpora potrošnikom in uporabnikom storitev prenesla na mobilne naprave. Svojo trditev je ponazoril s primerom, da bomo lahko kmalu le poslikali uvelo orhidejo in na podlagi poslane fotografije v nekaj naslednjih minutah dobili koristne nasvete in ideje, kako lončnico rešiti pred propadom.

Vsa informatizacija in tudi mobilizacija ključnih procesov bo prinašala tudi premik delovnih nalog zaposlenih iz manj zahtevnih in bolj rutinskih na veliko bolj zahtevna opravila. Mobilizacija poslovanja bo v prihodnje še bolj zabrisala meje med zasebnim in poslovnim življenjem, so si bili enotni udeleženci okrogle mize, ki jo je spremljalo več kot 300 slušateljev na tradicionalni konferenci SAP World Tour.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ECETERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ECETERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ecetera d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ECETERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku