Računalništvo, telefonija
05.11.2018 06:15
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako se umetna inteligenca uči tujih jezikov?

Umetna inteligenca se bo jezika učila kar z opazovanjem videoposnetkov.
Umetna inteligenca se bo jezika učila kar z opazovanjem videoposnetkov.

Trenutno je v tehnološkem svetu ena najbolj opevanih tem umetna inteligenca in rešitve, ki so neposredno povezane z njo. Podjetja na vseh področjih vanjo vlagajo zajetne vsote denarja in kadrovskih virov, saj gre za panogo, ki veliko obeta. V to so prepričani tudi raziskovalci tehnološkega inštituta Massachusetts (MIT), saj na osnovi umetne inteligence pripravljajo enega najboljših prevajalskih sistemov na svetu, pri tem pa stavijo tako na področje umetne inteligence kot na strojno učenje.

Novi sistem za prevajanje svetovnih jezikov se uči dejansko z opazovanjem videoposnetkov in podnapisov oziroma na enak način, kot to počno ljudje. Več videoposnetkov kot sistem “obdela”, boljša je njegova sposobnost prevajanja tujih besed, predvsem pa razumevanja pomena besed v določenem kontekstu. To dejansko pripomore k precej kakovostnejšemu prevajanju, ki je že primerljivo s človeškim.

Raziskovalci tehnološkega inštituta Massachusetts so medtem že napovedali, da bodo nadaljevali z razvojem inovativnega sistema za prevajanje tujih jezikov. Končni cilj je seveda oblikovati sistem, ki se bo sposoben sam učiti jezikov in to zgolj z opazovanjem pogovorov preko videoposnetkov s podnapisi ali brez.


Prijavi napako v članku