Računalništvo, telefonija
25.01.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Kako računalnik ohraniti v dobri kondiciji

.. Slovenski pregovor pravi, da je bolje preprečiti kot zdraviti. Zdravje pa je v računalniškem svetu pogojeno z zanesljivim in stabilnim delovanjem računalnika, njegove strojne in programske opreme ..
Kako računalnik ohraniti v dobri kondiciji
Kako računalnik ohraniti v dobri kondiciji

Tako kot nas vsako zimo zajame obdobje virusov in prehladov, virusi razsajajo tudi v digitalnem svetu, zato je treba redno skrbeti za brezhibno delovanje računalnika. ANNI-jev strokovnjak Stanko svetuje, kako.

Čist in urejen računalnik

“Čist in urejen računalnik je ključni pogoj za preprečevanje težav s programsko opremo,” pravi Stanko. Zato svetuje redno nameščanje posodobitev operacijskega sistema in nameščenih programov – najboljša možnost je uporaba funkcije samodejnega posodabljanja, če jo le sistem oziroma aplikacija premore. Sicer pa je dober nasvet tudi koledarski vnos opomnika, za preverjanje “higiene” namiznega ali prenosnega osebnega računalnika.

Proti digitalni nesnagi se velja boriti s protivirusnimi programi in programi za odkrivanje zlonamerne programske kode. Podjetje ANNI je zastopnik za varnostne rešitve priznanega varnostnega ponudnika Panda Security, ki na neodvisnih preizkusih redno dobiva najvišje ocene za zagotavljanje zaščite računalnikov, delovnih postaj in strežnikov.

Sčasoma se na računalniku znajdejo številni različni programi, med njimi tudi kakšen, ki smo ga uporabili le enkrat, in to že zelo dolgo nazaj. Programi, ki jih ne potrebujemo več, ne le da zasedajo prostor v računalniku, temveč predstavljajo tudi varnostno pomanjkljivost, če niso posodobljeni in tako so težave pred vrati. Varnostni strokovnjaki zato uporabnikom svetujejo odstranitev vseh programov, ki jih ne uporabljajo več.

Je računalnik še vedno počasen?

Preverite, kaj vse se naloži ob zagonu operacijskega sistema. V meniju Start vtipkajte vnos msconfig in izberite možnost Konfiguracija sistema (System Configuration). Premaknite se na razdelek Zagon (Startup) in preverite seznam programov, ki se zaženejo skupaj z operacijskim sistemom. Nekateri med njimi imajo opisan tudi vpliv na sam zagon. Če posameznega programa ne poznate, ga lahko onemogočite – to storite tako, da z miško desno kliknete na njegovo ime in izberete možnost Onemogoči (Disable). Po ponovnem zagonu računalnika se ta program ne bo več zagnal skupaj s sistemom – preverite, ali pogrešate kakšno funkcionalnost in po potrebi zopet omogočite program ali pa ga pustite onemogočenega.

Če imate več vprašanj, so vam vedno na voljo strokovnjaki podjetja ANNI. Več preberite na anni.si/blog. (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku