Facebook
09.04.2021 11:28

Deli z drugimi:

Share

Kako preveriti, če ste bili med žrtvami zadnjega vdora v Facebook?

Hekerji prišli do podatkov 533 milijonov Facebookovih uporabnikov in mi smo se odločili, da vam pomagamo preveriti, če ste bili žrtev vdora. Preberite si kako preveriti in kaj storiti, če ste slučajno bili udeleženi.

Do zdaj ste verjetno že vsi zasledili, da je prišlo do velikega vdora v Facebook, v katerem so nepridipravi prišli do podatkov 533 milijonov uporabnikov iz 106-ih držav. Telefonske številke, Facebook ID-ji, rojstni podatki in še nekaj drugih kategorij podatkov je bilo tarča hekerjev.

Kako preveriti, ali ste bili del vdora?

Obstaja kar nekaj različnih naslovov, na katerih lahko preverite, ali so bili med zlorabljenimi podatki tudi vaši. Ena najbolj znanih spletnih strani, ki spremlja hekerske vdore, je Have I Been Pwned. Preprosto kliknite na povezavo in vnesite svoj elektronski naslov. Ugotovili ne boste samo, ali ste bili udeleženi v zadnji Facebookov vdor, temveč tudi, ali ste bili kdajkoli del kakšnih drugih hekerskih napadov.

Medtem ko je v času pisanja članka možno preverite udeležbo v hekerskih vdorih zgolj preko elektronskega naslova, je Troy Hunt, ustvarjalec spletne strani Have I Been Pwned, razmišljal, ali vključiti tudi iskanje po telefonski številki:

Če želite preverite še tudi telefonsko številko, spletni tehnološki portal Gizmodo predlaga orodje, katerega je ustvarila spletna stran The News Each Day. Ta nam podobno kot zgoraj Have I Been Pwned omogoča, da z vnosom telefonske številke preverimo vpletenost v morebitne napade. Opozoriti pa vas moramo, da ta spletna stran ni tako znana in razširjena, kar pomeni, da dokler ne bomo o njej vedeli več, predlagamo, da ostanete pri bolj preverjenih alternativah.

Kaj storiti, če so naši podatki bili del vdora?

Prvi korak je menjava zlorabljenih gesel, priporočamo vam celo uporabo “password managerja”, s katerim lahko ustvarite in upravljate z unikatnimi gesli na vseh krajih, kjer te uporabljate. Na tak način se tudi dodatno zaščitite, saj bo vsako spletno mesto imeli svoje, močno geslo. Drugi pomemben korak zaščite je uporaba dvofaktorske avtentikacije. Zadnji korak pa je, da spremljate vsaj tiste najbolj pomembne in največje hekerske vdore.

Vas zanima več iz te teme?
Družbena omrežja

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več