Računalništvo, telefonija
03.05.2021 10:00
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako prepoznati, ali je vaš računalnik okužen?

Nakup novega ali rabljenega računalnika je podobno kot nakup novega avtomobila. Ko se prvič usedete na stol, poslušate prepoznaven zvok navijanja ventilatorjev, bleščeče lučke v ohišju, komaj čakate, da preizkusite, kaj zmore nova zverina.
Računalniški virusi lahko popolnoma ohromijo vaše računalnike. Prepoznajte prve opozorilne znake in ukrepajte, dokler ni prepozno.
Računalniški virusi lahko popolnoma ohromijo vaše računalnike. Prepoznajte prve opozorilne znake in ukrepajte, dokler ni prepozno.

Pri nakupu računalnika lahko uporabnike razdelimo v dve skupini: na tiste, ki si sami izberejo komponente in tudi sami sestavijo računalnik ter na tiste, ki raje kupijo že sestavljenega. Ne glede na to, v katero skupino spadate, se zagotovo vsi strinjamo, da je nakup računalnika pustolovščina. Več mesecev raziskav, izbiranje najboljših komponent in čakanje akcijskih cen ali paketov. Za nekatere je ta proces veliko bolj razburljiv kot pa dejanska uporaba računalnika. Ko ga končno dobimo v roke, bodisi prenosnega ali namiznega, znamke Windows, Apple ali Linux, komaj čakamo, da namestimo svoje najljubše programe, orodja ali igre. Tukaj pa se začnejo pojavljati težave.

Najbolj razširjen, a tudi najbolj ranljiv

Windows si že vrsto let lasti večinski delež na trgu operacijskim sistemov, v letu 2020 je ta številka presegla 70 %. Priljubljen je predvsem zaradi funkcionalnosti in dodatne povezljivosti. To pomeni, da lahko na spletu najdemo ogromno plačljivih in brezplačnih programov, ki nam olajšajo ali pa močno zagrenijo življenje. Govorimo seveda o virusih in drugih zlonamernih programskih kodah.

Zakaj se kljub napredni tehnologiji ne moremo znebiti virusov? Prav zaradi tega, ker je toliko različnih tehnologij in področij, je skoraj nemogoče izkoreniniti računalniške viruse. Nobena programska koda ni popolna, kibernetski napadalci pa bodo vedno našli nove načine, kako se dokopati do vaših podatkov. Nekateri ne skrivajo svojih namer in prežijo predvsem na neizkušene oziroma naivne uporabnike. Drugi to storijo subtilno, zato niti ne opazite, da je vaš računalnik okužen, dokler ni prepozno. Za vas smo zbrali nekaj opozorilnih znakov, ki nakazujejo, da je morda vir vaših težav računalniški virus.

Upočasnitev računalniškega sistema

Ste opazili, da vaš operacijski sistem in programi potrebujejo dlje časa za zagon? Je vaša internetna hitrost sumljivo počasna? V tem primeru je na vašem računalniku morda virus. Preden se lotimo iskanja virusa, najprej izključimo druge možne razloge za upočasnitev. Preverite, ali vam zmanjkuje sistemskega pomnilnika oziroma RAM-a. Odprite upravitelja opravil (Ctrl+Shift+Esc), pojdite na zavihek »Učinkovitost delovanja« in preverite, koliko gigabajtov RAM-a je porabljenega. Če opazite, da nekatere aplikacije porabijo več spomina in jih v resnici ne potrebujete, jih lahko ustavite. Če so vam nekateri procesi sumljivi in ne poznate njihovega namena, je to dober pokazatelj, da se v ozadju izvajajo t. i. spyware programi oziroma da deluje vohunska programska oprema.

To so skriti programi, ki jih oglaševalci namestijo na vaš računalnik brez dovoljenja. Zbirajo zasebne podatke o vas in vaših spletnih aktivnosti, ki jih posredujejo tretji osebi. Spyware ni neškodljiv! Odgovoren je za pošiljanje neželenih sporočil, upočasnitev računalnika, lahko pa ukrade tudi vašo identiteto in gesla.

Pogost vzrok je lahko tudi pomanjkanje prostora na trdem disku ali celo njegova okvara. Če želite izvedeti, kako prepoznati znake, da so vašemu trdemu disku šteti dnevi, smo za vas pripravili poučen članek.

Nepričakovana pojavna okna

Nenavadna pogovorna in pojavna okna so skoraj vedno slab znak. Ponarejena opozorila o virusih vas opozarjajo na varnostne grožnje in običajno zahtevajo, da kliknete na povezavo ali pokličete neznano številko. Zlonamerne kode se lahko skrivajo tudi v verodostojnih aplikacijah, kot je Skype, ki vas bo obvestil, da je vaš računalnik okužen in vam posredoval povezavo do domnevne rešitve. Ne zaupajte takšnim sporočilom, Skype in podobne aplikacije ne morejo zaznati virusov. Zakonita zaščitna oprema, kot je Windows Defender, vas ne bo nikoli pozvala, da pokličete naključno podporno službo.

Skoraj vsaka spletna stran ima orodje za pojav pogovornih oken. Večina je neškodljivih: te lahko prepoznate po verodostojni spletni domeni. Ko raziskujete splet, pa velikokrat obiščete neznane strani, za katere ne veste, če so varne ali ne. Držite se splošnega pravila in ne klikajte na reklame ali pojavna okna.

Morda se vam zdi, da je prenos brezplačnih aplikacij neškodljiv, vendar napravo lahko med postopkom namestitve okužite z virusno programsko opremo. Skoraj vsak uporabnik preprosto preleti seznam s pogoji uporabe, tu pa vas čakajo skrite pasti. Morda ste se nevede strinjali z namestitvijo spyware ali malware programske opreme oziroma čudnega spletnega brskalnika, ki bo deloval v ozadju.

Prijateljem pošiljate neželeno pošto

Če vam prijatelji sporočajo, da jim pošiljate sumljiva sporočila in povezave prek družbenih omrežij ali e-pošte, je čas da zaženete antivirusni program, ki bo našel vsiljivca. Prijatelje opozorite, naj ne odpirajo nobene povezave in jim svetujte, naj zamenjajo gesla ter omogočijo večfaktorsko overjanje. To velja tudi za vaše sisteme, še posebej za prijavo v elektronsko pošto, kjer dodatno overjanje uspešno zaustavi številne posege v vaše profile.

Naključni zvoki in manjkajoče datoteke

Okuženi računalniki pogosto predvajajo naključne zvoke, ki jih ne moremo nadzorovati. Sporočilo o napaki običajno spremljajo opozorilni zvoki, ki se lahko pojavijo tudi brez pojavnega okna. Če iz računalnika redno slišite fantomske zvončke in zvonove, ki niso del kakšnega zaupljivega programa, je v računalniku morda virus ali zlonameren program.

Nepojasnjene spremembe datotek in map ali njihovo izginotje nikoli ni dober znak. Računalnik ne bo spreminjal vrste datotek, razen če imate virus ali tehnično težavo. Če opazite, da so na namizju bližnjice brez ikon, je to lahko znak, da je v ozadju na delu t. i. PUP virus. To so zlonamerni programi, ki lahko naredijo veliko škode. Kraja podatkov, nadležni oglasi in nepojasnjene datoteke so le nekateri pogosti simptomi tovrstne okužbe.

Prisiljena povezava na neznano spletno stran

Pogost znak okužbe je, ko vas zakonita programska oprema opozori, da se določena aplikacija skuša povezati z neznanim spletnim mestom. Računalnik nima funkcije samodejnih povezav, zahtevek morate poslati vi ali določena programska oprema.

Nezmožnost prenosa protivirusnih programov

Računalniški virusi niso živa bitja, a so vseeno programirani za preživetje. Najpogostejša in najučinkovitejša rešitev za uničenje virusa so protivirusni programi. Če imate težave z namestitvijo ali posodobitvijo zaščitnih programov, je to morda delo računalniškega virusa.

Našteli smo najpogostejše opozorilne znake, da je vaš računalnik okužen. Poskrbite za ustrezno zaščito, ne zaupajte neznanim URL-jem, ne klikajte na reklame in pojavna okna ter se držite ostalih osnovnih pravil spletnega brskanja. Ostanite varni!


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več