Grafične kartice
05.06.2009 11:16

Deli z drugimi:

Share

Kako povrniti v življenje umrlo grafično kartico?

Inovativno, ni kaj!
Inovativno, ni kaj!

V lanskem letu smo poročali, da je podjetje Nvidia priznalo napako pri izdelavi grafičnih jeder G84, G86, G92 in G94, katere se uporablja pri izdelavi kartic družin Geforce 8400, 8600, 8800 in 9600. Omenjena napaka naj bi korenito zmanjševala življenjsko dobo grafičnih kartic, zdaleč najbolj pokvarljive pa naj bi bile inačice, namenjene prenosnikom.

V kolikor vam je odpovedala grafična kartica, ki ni več v garancijskem roku in je namenjena osebnim računalnikom, potem lahko poizkusite z malce nenavadno metodo oživljanja, ki jo je predstavil nek uporabnik spletnega portala Overclockers Forums. Računalničar je za predstavitvene namene na spletni preprodajalni eBay najprej kupili nedelujočo grafično kartico družine Geforce 8800 GTX.

Potem je grafično kartico brez odvečnih plastičnih delov za pet minut položil v pečico, ki je bila ogreta na slabih dvesto stopinj Celzija. In glej ga zlomka, zopet je delovala. Toplota je namreč s cinkom zapolnila mikroskopske razpoke, ki so grafično jedro ločevale od plošče PCB.

Z omenjenim postopkom je računalniškim zanesenjakom do sedaj uspelo oživeti skupno pet grafičnih kartic. Pri tem velja le še poudariti, da predolgo segrevanje lahko dokončno uniči grafično kartico. Natančnejši opis nenavadnega oživljanja okvarjenih grafični kartic je predstavljen na strani http://www.ocforums.com/.


Prijavi napako v članku