Triki in nasveti
05.10.2006 18:59
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako pomanjšati digitalne slike v Windowsih

Sledi kratek opis postopka, s katerim lahko v MS Windows pomanjšamo naše digitalne slike. Slike iz digitalnih fotoaparatov namreč zasedejo kar nekaj prostora, če jih zajemamo v najvišji ločljivosti. Tako ni nič nenavadnega, če 3, 4 ali 5 slik zasede 10 MB prostora. Toda če želimo slike poslati prijatelju v Afriko, ki ima na voljo samo 128 kbps povezavo, bi bilo lepo od nas, če bi mu te slike poslali v manjši ločljivosti.
Ločljivost lahko slikam nižamo s praktično vsemi grafičnimi programi za urejanje digitalne fotografije. Toda zakaj bi si iskali in nameščali posebne programe, če lahko slike pomanjšamo že s pomočjo operacijskega sistema Windows. Jih res lahko?
Res lahko. To naredimo tako, da se pretvarjamo, da bomo slike poslali po mailu. Označimo torej prevelike slike in nanje kliknimo z desnim miškinim gumbom. Nato izberimo Send To (Pošlji do) > Mail reciepient (Naslovnik elektronske pošte). Takoj zatem se pojavi novo okno, ki nas sprašuje, ali naj slike “pošlje po mailu” v originalni velikosti ali naj jih pomanjša. Če odpremo naprednejši meni, bomo lahko izbirali velikost slik, ki jih “pošiljamo po mailu”. Takoj zatem se zgodi naslednji korak, kjer sistem odpre privzetega klienta za elektronsko pošto (npr. Outlook) in v njem že vidimo priponke – pomanjšane slike. Ostane nam samo še, da ta mail opišemo in pošljemo, ali pa da priponke označimo in jih kopiramo na disk. Kot je videti na sliki, smo prvotne digitalne slike zmanjšali iz ranga 500 kB na 50 kB.


Prijavi napako v članku