Računalništvo, telefonija
08.11.2017 19:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko majhna napaka ugasne velik del interneta?

Kako lahko majhna napaka ugasne velik del interneta?
Kako lahko majhna napaka ugasne velik del interneta?

Pred slabim letom dni je napad DDoS povzročil izpade interneta za dobršen del ZDA. Glavna tarča omenjenega napada je bilo podjetje Dyn, ki gradi internetno infrastrukturo in zagotavlja storitve DNS (Domain Name System) za spletne strežnike. Nedavno so bili v ZDA priča podobni situaciji, le da je v tem primeru šlo za nekoliko bolj osebno napako: strokovnjaki takšen izpad imenujejo napaka 3. ravni, ki se je tokrat zgodila znotraj korporacije ISP, ki velja za nekakšno hrbtenico interneta in podpira ostala velika omrežja. Analitiki trdijo, da so bile glavni izvor problema, ki je ustvaril verižno reakcijo, napačne nastavitve. V tem primeru so bila prizadeta velika podjetja Comcast, Spectrum, Verizon, Cox in RCN.

Po poročanju portala Wired naj bi napako odpravili v vsega 90 minutah, kar je za tovrstne napake 3. ravni relativno hitro. “Naše omrežje je doživelo motnjo storitve, kar je posledično vplivalo na nekatere uporabnike, ki slonijo na IP storitvah”, pravijo pri podjetju CenturyLink. “Motnja je bil posledica napak v nastavitvah”, še dodajajo. Comcastovi uporabniki so začeli poročati o izpadih internetne povezave ravno v času napake 3. ravni, vendar pri podjetju pravijo, da so spremljali napake na zunanjih omrežjih in ne na njihovi lastni infrastrukturi. RCN je potrdil, da so imeli na ta dan nekaj težav z omrežjem, vzrok pa naj bi bila napake 3. ravni. Pri podjetju izjavljajo, da so vse svoje storitve uspešno preusmerili na drugo “hrbtenico”. Po podatkih Rolanda Dobbinsa, inženirja pri podjetju Arbor Networks, ki se ukvarja z varnostjo omrežij in DDoS-om, je napaka izhajala iz povsem tehničnih okvirjev.

Čeprav se morda ne sliši veliko, je lahko nekajminutni izpad interneta za neko podjetje zelo škodljiv. Samo pomislite, koliko različnih stvari je danes odvisnih od gladkega delovanja internetne povezave. Po mnenju omenjenega inženirja Dobbinsa je za preprečevanje takšnih in podobnih scenarijev, ki se je nedavno zgodil v ZDA, pomembno, da ima podjetje trdno in posodobljeno infrastrukturo: “Internet danes poganja klime v pisarnah, internet je ključ do uspešne komunikacije, praktično vsaka komponenta večjega podjetja ali korporacije je danes odvisna od interneta”.


Prijavi napako v članku