Računalništvo, telefonija
30.12.2018 13:31

Deli z drugimi:

Share

Kako dejansko zmogljiv je novi Helio P90?

Procesor MediaTek Helio P90 obeta velike spremembe na področju mobilnih naprav.
Procesor MediaTek Helio P90 obeta velike spremembe na področju mobilnih naprav.

Podjetje MediaTek je nedavno predstavilo nadvse zanimivi mobilni procesor družine Helio, s pomočjo katerega bo umetna inteligenca postala precej dostopnejša. Mobilni procesor Helio P90 namreč ponuja nadvse zanimive napredne možnosti, namenjen pa bo pametnim mobilnim telefonom srednjega cenovnega razreda. Umetna inteligenca vgrajena v procesor MediaTek Helio P90 je štirikrat zmogljivejša od tiste, ki jo najdemo v njegovem predhodniku (Helio P70), pri tem pa je bila zagotovljena podpora za tehnologije, kot so TensorFlow, TensorFlow Lite, Caffe, Caffe2 in API.AI za mobilni operacijski sistem Android, in sicer preko platforme NeuroPilot.

Mobilni procesor MediaTek Helio P90 je izdelan s pomočjo 12-nanometrskega proizvodnega procesa, pri čemer sta tu na voljo dve zmogljivi procesorski sredici Cortex-A75 frekvence 2,2 gigahercev in kar šest energijsko varčnejših procesorskih jeder Cortex-A55 frekvence dveh gigahercev. Za grafične vsebine pa skrbi vgrajena grafična enota PowerVR GPU GM9446 podjejta Imagination Technologies, ki je za okoli 15 odstotkov zmogljivejša od predhodnice. Mobilni procesor MediaTek Helio P90 med drugim podpira še slikovna tipala do ločljivosti 48 milijonov slikovnih točk, dve slikovni tipali do ločljivosti 24 milijonov slikovnih točk in 16 milijonov slikovnih točk ter podporo za snemanje s povprečno frekvenco do 480 sličic na sekundo. Pri tem je seveda podprta tudi hitra povezava 4G/LTE in brezžično povezavo Bluetooth 5.0.

Ker bodo prve mobilne naprave opremljene z nadvse zanimivim mobilnim procesorjem MediaTek Helio P90 naprodaj že v prvem četrtletju prihodnjega leta, so ga pod drobnogled vzeli zanesenjaki spletnega portala AnTuTu. Novost je v preizkusu dosegla zavidljivih 162.861 točk, pri tem pa je bila uporabljena strojna oprema, ki je obsegala šest gigabajtov sistemskega pomnilnika, vgrajeni pomnilnik s 128 gigabajti prostora, vgrajeno grafično kartico PowerVR GM 944 in zaslon ločljivost 2.160 x 1.080 slikovnih točk. Na vgrajenem pomnilniku pa je bil nameščen operacijski sistem Android 9.0 Pie.

Ker je procesor MediaTek Helio P90 v merilnem programu AnTuTu dosegel 162.861 točk, to pomeni, da bodo poceni mobilni telefoni brez težav opravili tudi z najzahtevnejšimi nalogami. Novost se po zmogljivosti namreč uvršča med procesorjema Snapdragon 670 in Snapdragon 710 podjetja Qualcomm, ki v merilnem programu AnTuTu dosegata med 150.000 in 170.000 točkami.


Prijavi napako v članku