Triki in nasveti
15.01.2011 10:07

Deli z drugimi:

Share

Kako bo varno geslo ostalo zares varno in sigurno

Gesla so prva obrambna linija pri zaščiti vaše identitete.
Gesla so prva obrambna linija pri zaščiti vaše identitete.

Gesla so prva obrambna linija pri zaščiti vaše identitete in vas med drugim, ščitijo pred zlonamernimi napadi. O tem kako ustvariti zares varno geslo, smo v naši reviji že pisali, tako da se raje nebi več ponavljali. Če želite, da bodo podatki, ki jih hranite na računalniku ostali samo vaši, je pomembno da se držite še nekaj dodatnih, vendar preprostih pravil.

Če ste ustvarili zares močno geslo (za prijavo v kakšno spletno stran ali elektronsko pošto), potem ste na dobri poti, da zaščitite svoj uporabniški profil pred nepridipravimi radovedneži. Vendar pa s tem zgodbe še ni konec. Če boste želeli preprečiti nepooblaščenim osebam, da preverjajo vaš uporabniški profil, se boste morali držati naslednjih varnostnih ukrepov:

1. Ne priklapljajte se na javni internet, če to ni potrebno.
2. Če že uporabljate računalnik, ki je prisoten v javnem prostoru (na primer v knjižnici, internet cafe-ju, ali kje drugje), takoj po zaključku dela kliknite na Odjavo. Nikakor ne zapuščajte računalnika medtem ko ste na spletu, saj lahko napadalec to še kako izkoristi.
3. Nikoli ne shranjujte gesel v računalnik, ki ga uporablja več kot ena oseba (npr. v šoli). Isto pravilo velja za internetne iskalnike. Če vaš brskalnik vpraša: »Ali želite shraniti”, se nikoli se ne odzivajte pritrdilno.
4. Priporočamo vam, da geslo spremenite vsaj enkrat na mesec.
5. Pazite se phishing napadov. O tem smo že pisali.
6. Zaščitite se pred Keyloggerjem. Keylogger je zlonamerni program, ki beleži ukaze na vaši tipkovnici. Programska oprema omogoča spremljanje vseh vaših deanj. Keylogger je program, ki se samodejno zažene ob vžigu računalnika in deluje v ozadju, tako da se potencialna žrtev ne zaveda nevarnosti, kateri je izpostavljena. Za zaščito pred tovrstno programsko opremo je potrebno redno posodabljati vaš protivirusni program.
7. Gesla nikoli ne zaupajte svojim prijateljem ali kolegom / kolegom v službi. Govorimo iz izkušenj, se dogaja pogosteje kot si mislite.
8. Pazite se „shoulder surferjev“. Ta izraz opisuje osebo, ki poleg vas z vizualnim pregledovanjem ekrana, poskuša zbrati čimveč občutljivih podatkov.
9. Drugim osebam preprečite dostop do vaših osebnih podatkov.

Držite se teh pravil, saj bodo le tako informacije zaščitene z geslom ostale dejansko nedosegljive za druge osebe. Skrbno ravnanje z gesli prispeva k večji varnosti dokumentov in posledično ohranja nedotakljivost vaše zasebnosti.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več