Računalništvo, telefonija
22.03.2016 05:56
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam je prinesel iOS 9.3?

Največja pridobitev Applovega mobilnega operacijskega sistema je funkcionalnost Night Shift.
Največja pridobitev Applovega mobilnega operacijskega sistema je funkcionalnost Night Shift.

Podjetje Apple je v okviru lastne konference, ki je potekala pod sloganom »Let us loop you in«, med drugim najavilo še razpoložljivost nove različice lastnega mobilnega operacijskega sistem iOS 9.3. Ta je že na voljo vse uporabnikom novejših Applovih naprav po svetu, celotna namestitev pa traja do največ 15 minut. Novi mobilni operacijski sistem Apple iOS 9.3 lahko namestimo na bogato paleto Applovih naprav, in sicer na pametne mobilne telefone iPhone 5s, 6, 6Plus, 6s, 6s Plus in SE, tablične računalnike iPad Air, iPad Air2, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4 in iPad Pro ter večpredstavnostne predvajalnike iPod touch šeste generacije.

Mobilni operacijski sistem iOS 9.3 dejansko predstavlja eno največjih nadgradenj sistema iOS 9 doslej, saj prinaša številne zanimive novosti. Med njimi najdemo povsem novo možnost Night Shift ter številne izboljšave za obstoječe mobilne aplikacije, kot so Notes, Apple News, Health, CarPlay in druge. Funkcionalnost Night Shift poskrbi, da naprava ponoči samodejno zmanjša količino modre luči in jo nadomesti z rumeno. Številne dosedanje študije so namreč pokazale, da izpostavljenost modri svetlobi pred spanjem lahko povzroči motnje v utripanju srca, kar otežuje samo spanje. Nova možnost je na voljo v nastavitvah “Display & Brightness”. Možnost Quick Actions nam bo olajšala dostop do funkcij, ki jih na mobilnih napravah Apple najpogosteje uporabljamo. Med njimi najdemo hiter dostop do aplikacij, nastavitev in kompasa ter celo do informacij o vremenu za izbrane lokacije. Hiter dostop do možnosti je na voljo tudi za aplikacij App Store in iTunes Store, pri čemer lahko v enem koraku izvedemo posodobitev vseh aplikacij ali prikažemo seznam nameščenih aplikacij.

Zapiske lahko odslej zaščitimo tako z geslom kot z varnostno funkcijo Touch ID (prstni odtis), pri čemer lahko zaščitimo le določene zapiske in ne vseh. Tu je bila dodana še možnost za organizacijo zapiskov, in sicer po datumu ali naslovu. Med novostmi najdemo še prenovljen sistem novic, ki je precej bolj prilagojen posamezniku, pri čemer so na voljo tudi novice, ki so po godu urednikom podjetja Apple ter možnost sočasne povezave večjega števila pametnih ročnih ur Apple Watch na eno napravo iOS. Pri storitvi Live Photos pa so uporabniki pridobili možnost shranjevanja fotografij v polni ločljivosti. Na voljo je celo možnost kloniranja slik preko možnosti “Duplicate”.


Prijavi napako v članku