Računalništvo, telefonija
22.02.2021 16:50
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj si lahko obetamo od procesorjev AMD Ryzen 7000?

Procesorji AMD Ryzen 7000 bodo prinesli podporo za novejše tehnologije.
Procesorji AMD Ryzen 7000 bodo prinesli podporo za novejše tehnologije.

Podjetje AMD je že pred časom presenetilo z novimi procesorji Ryzen družine 5000 (Zen 3), ki so namenjeni osebnim računalnikom. Novinci prinašajo precejšnje povečanje zmogljivosti v primerjavi z njihovimi predhodniki, poraba električne energije pa je občutno manjša, kar se posledično odraža v daljši avtonomiji računalnikov. Ker se procesorji AMD Ryzen družine 5000 odlično obnesejo tudi pri poganjanju računalniških iger, ne preseneča, da so pred kratkim postali razpoložljivi tudi za prenosne računalnike.

Ker konkurenca na področju procesorjev ne počiva, inženirji podjetja AMD že s polno paro pripravljajo novo generacijo procesorskih jeder za procesorje Ryzen, ki vsaj na papirju obeta veliko. Govora je o naprednih procesorskih jedrih Zen 3+, ki bodo namenjeni procesorjem AMD Ryzen družine 6000 in se bodo med drugim ponašali tudi z vgrajeno grafično kartico AMD družine 6000. Takoj za tem pa bodo na vrsti procesorji z jedri Zen 4, ki bodo izdelani s pomočjo 5-nanometrske tehnologije. Sprva naj bi bili na voljo za strežniške procesorje EPYC (Genoa), na trg pa naj bi prispeli leta 2022. Nekoliko kasneje bodo na voljo tudi za osebne računalnike.

Govora je seveda o procesorji AMD Rayzen družine 7000, ki bodo med drugim prinesli podporo tako za sistemske pomnilnike DDR5 kot za podatkovno vodilo PCI Express 5.0. Novinci žal ne bodo združljivi z obstoječimi rešitvami, saj bodo opremljeni s povsem novim podnožjem Socket FP8. To bo dejansko prineslo tako večjo zmogljivost kot tudi varčnost z električno energijo. Več informacij o novih procesorjih AMD Rayzen družine 7000 bo znanega kmalu, bodo pa ti na voljo tako za klasične namizne računalnike kot tudi za prenosnike.


Prijavi napako v članku