Računalništvo, telefonija
19.01.2019 08:06

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam prinaša Android Q?

Prihajajoči Android Q se nam bo zagotovo zlahka prikupil.
Prihajajoči Android Q se nam bo zagotovo zlahka prikupil.

Čeprav se novi Android 9.0 Pie sploh še ni povsem uveljavil (manj kot en odstotek svetovnega trga), programerji podjetja Google že aktivno delajo na njegovem nasledniku, ki je trenutno opremljen z oznako Android 10.0 Q. To so sicer že pred časom potrdili tudi zanesenjaki spletnega portala Geekbench, saj so odkrili, da je Google njegov novi operacijski sistem Android preizkusil že 20. novembra lani in sicer v navezi z lastnim pametnim mobilnim telefonom Pixel 3 XL. Najnovejše govorice pa prihajajo s strani zanesenjakov spletnega portala XDA Developers.

Zanesenjaki spletnega portala XDA Developers so se dejansko dokopali zgodnje različice mobilnega operacijskega sistema Android 10.0 Q. Ti so po namestitvi novosti prišli do spoznanja, da bo novost razpolagala s povsem novim načinom delovanja, ki bo pripomogel k daljši avtonomiji delovanja mobilne naprave. Poleg tega naj bi razpolagal z namenskim navideznim okoljem, ki bo prilagojen zunanjim zaslonom, kar pomeni, da bomo lahko mobilno napravo uporabljali v vlogi osebnega računalnika. To pomeni, da bomo lahko pri delu ali pri igranju računalniških iger lahko uporabljali klasični računalniški zaslon, vključno z računalniško tipkovnico in računalniški miško. Prihajajoči Android 10.0 Q naj bi imel tudi privzeto podporo za tako imenovani temni način oziroma Dark Mode. To sicer ne preseneča, saj poraba električne energije na mobilnih napravah v temnem načinu je lahko namreč do kar zavidljivih 43 odstotkov nižja kot v običajnem načinu.

Ali bo možnost temnega načina za mobilni operacijski sistem Android 10.0 Q bomo lahko izvedeli že kmalu. Programerji podjetja Google bodo novost namreč po vsej verjetnosti predstavili v okviru prihajajoče konference Google I/O 2019.


Prijavi napako v članku