Telefoni
04.06.2012 10:37

Deli z drugimi:

Share

Kaj prinaša mobilni operacijski sistem iOS 6?

Applov mobilni operacijski sistem iOS 6 naj bi postal zdaleč najsodobnejši sistem za mobilne naprave!
Applov mobilni operacijski sistem iOS 6 naj bi postal zdaleč najsodobnejši sistem za mobilne naprave!

V zadnjem času je veliko govora predvsem o pametnem mobilnem telefonu iPhone 5, ki naj bi ga podjetje Apple javnosti prvič predstavilo na junijski konferenci World-Wide Developer Conference (WWDC). Ker Apple ob predstavitvi novega modela mobilnika iPhone vedno predstavi tudi novo različico mobilnega operacijskega sistema iOS, se seveda spodobi, da nekaj besed spregovorimo tudi o njem. Tu bo šlo že za šesto različico operacijskega sistema iOS, ki naj bi v primerjavi s predhodnikom ponujal precej uporabnih novosti.

Mobilni operacijski sistem iOS 6 je seveda še vedno zavit v tančico skrivnosti, saj se Apple močno prizadeva, da bi čim manj podatkov o njem pricurljalo v javnost. Kljub temu so se na svetovnem spletu že pojavile različne govorice o tem, kaj naj bi nam ta prinesel. Če se bodo uresničile vse »napovedi«, bo Applov mobilni operacijski sistem iOS 6 postal zdaleč najsodobnejši sistem za mobilne naprave.

Apple Maps

Uporabnike mobilnega operacijskega sistema iOS 6 naj bi najbolj očaral povsem prenovljen kartografski sistem. Apple naj bi namreč Google Maps nadomestil z lastnim sistemom Apple Maps. Ta naj bi omogočal tridimenzionalni pogled na način, kot ga še nismo videli. Tudi navigacija z njim naj bi bila izjemno prijetna in povsem uporabna.

Facebook

Ker družbeno omrežje Facebook uporablja že skoraj milijarda ljudi, naj bi bil ta neposredno »vgrajen« v mobilni operacijski sistem iOS 6. To pomeni, da bodo lahko uporabniki objavljali in delili stvari na njem kar neposredno iz privzetih aplikacij na sistemu iOS, kot je na primer mobilni spletni brskalnik Safari. Poleg tega naj bi bil dostop do družbenega omrežja opazno hitrejši, preglednejši in varnejši.

Digitalna asistentka Siri

S prihodom mobilnega operacijskega sistema iOS6 naj bi Apple posodobil tudi digitalno asistentko Siri. To naj bi bilo mogoče uporabljati celo v navezi s programi drugih podjetij. Na ta način naj bi jo bilo mogoče uporabljati v navezi z navigacijskimi sistemi.

Oblačna storitev iCloud

Precejšnih posodobitev naj bi bila deležna oblačna storitev iCloud. Ta naj bi omogočala neomejeno možnost hrambe digitalnih fotografij (doslej le 30 dni) z možnostjo dodajanja komentarjev in drugih funkcij po vzoru priljubljene spletne storitve Instagram. Tu se obeta še hitrejši in varnejši prenos podatkov med Applovimi napravami.

Večuporabniški način dela

Pika na i prihajajočega mobilnega operacijskega sistema iOS6 naj bi bila možnost večuporabniškega načina dela. To dejansko pomeni, da bomo lahko na Applovi mobilni napravi izdelali več uporabniških profilov. Vsak uporabnik bo lahko urejal le svoje namizje in bo lahko dostopal le do svojih podatkov. To bo zagotovo prišlo v poštev zlasti v družinskem okolju ali v podjetjih, kjer eno Applovo napravo uporablja več ljudi (na primer tablični računalnik iPad).

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku