Industrija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
02.05.2022 07:41

Deli z drugimi:

Share

Kaj je tehnologija UWB RTLS in kako lahko izboljša vaše podjetje?

Proizvodna in logistična industrija že več kot stoletje spodbujata nove inovacije in tehnološke premike.

Vsi vedo, da je trenutno obdobje zaznamovano z novim valom inovacij in industrijo 4.0. Največ pozornosti je namenjene tehnologijam, kot sta umetna inteligenca in internet stvari (IoT). Vzporedno pa se razvijata industrijska digitalizacija in koncept digitalnega dvojčka, ki je mogoč po zaslugi vse večjega razvoja lokacijskih tehnologij, kot so lokacijski sistemi v realnem času (UWB RTLS).

Zakaj pa potrebujemo nove lokacijske sisteme? V podjetjih nastaja vedno več potreb, ko v vsakem trenutku potrebujemo natančno lokacijo opreme, izdelkov in osebja znotraj objekta, vse z namenom višje produktivnosti, boljše varnosti in pridobivanja ključne prednosti pred konkurenco.

Znotraj zgradb lahko vsaka infrastrukturna komponenta zmede običajne lokacijske tehnologije, kar posledično vpliva na natančnost in zanesljivost informacij. Rešitev za to je tehnologija UWB RTLS, ki kljub vsem oviram zagotavlja natančne in zanesljive informacije v realnem času.

Kaj je tehnologija RTLS?

RTLS se nanaša na katerikoli sistem, ki lahko natančno določi lokacijo predmeta ali osebe. Pomemben vidik RTLS je čas, v katerem se podatki spremljajo. Ti podatki pa se lahko uporabljajo na različne načine. Ponekod na primer potrebujejo časovne žige samo takrat, ko sredstvo prehaja skozi določeno območje, drugje pa zahtevajo veliko natančnejšo vidljivost in nenehno posodabljanje podatkov. Idealen lokacijski sistem v realnem času lahko natančno locira, spremlja in upravlja sredstva, zaloge in osebje, podjetjem pa omogoča sprejemanje boljših odločitev na podlagi lokacijskih podatkov.

Za lociranje se uporabljajo različne tehnologije (RFID, Wi-Fi, GPS), med njimi pa se je tehnologija UWB izkazala za najbolj natančno in robustno.

Kaj je ultra-širokopasovna (UWB) tehnologija?

UWB je brezžični komunikacijski protokol kratkega dosega, ki podobno kot Bluetooth ali Wi-Fi za komunikacijo uporablja radijske valove. Glavna razlika je, da za zbiranje prostorskih podatkov uporablja visoke frekvence. Primerjamo jo lahko z radarjem, ki neprestano pošilja signale čez celoten prostor in z visoko natančnostjo locira predmete.

Zakaj bi morali začeti z uporabo UWB RTLS?

Zaradi neprimerljive natančnosti, hitrosti prenosa in zanesljivosti je UWB najbolj priljubljena lokacijska tehnologija za prostorsko zahtevnejša okolja. Podjetje Priber v svojih UWB RTLS rešitvah uporablja strojno opremo mednarodno priznanega proizvajalca Pozyx in tudi zmagovalca IoT World Awards.

RTLS se lahko uporablja v proizvodnji, zdravstvu, nakupovalnih središčih, pametnih skladiščih, gostinstvu in tudi drugih panogah z namenom povečanja učinkovitosti delovnega toka, varnosti, iskanja primernejših poti in upravljanja zalog. Ena izmed glavnih prednosti pa je zelo velika donosnost naložbe (ROI).


Zanesljivost: S Pozyx sistemom lahko natančno merite in spremljate učinkovitost vseh operaterjev, s čemer določite realne proizvodne čase in analizirate stroške dela. Ustvarite lahko dinamična varnostna območja in območja z omejenim dostopom.

Skladnost: V realnem času sledite opremi in orodju, uporabo pa omejite samo na usposobljene operaterje.

Učinkovitost: Zmanjšajte število porabljenih ur za iskanje opreme, strojev ali materialov. Podjetje Priber z lokacijsko tehnologijo poskrbi za popolno upravljanje proizvodnih hal v realnem času.

Varnost: Poskrbite za varne in lahko dostopne objekte. Določite območja z omejitvami, da preprečite nepooblaščene dostope. S sistemi za pametno avtomatizacijo lahko nastavite samodejno upravljanje vrat, osvetljave in prezračevalnih sistemov glede na zasedenost prostora.

Hitrost in kakovost: Ustvarite vitko proizvodnjo, zmanjšajte odpadke in znižajte stroške z nadzorom nad proizvodnimi procesi in vpogledi v delovne tokove v realnem času, ki jih zagotavlja Pozyx.


Za implementacijo tehnologije UWB RTLS se obrnite na podjetje Priber, kjer vam bodo njihovi specialisti za RTLS v nekaj korakih razložili, kako lahko že z osnovnim Pozyx sistemom občutno izboljšate svoje poslovne rezultate.

Več na www.priber.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Industrija 4.0

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PRONET Kranj, d.o.o.

Ljubljanska cesta 24b, 4000 Kranj, Tel: 04 2 800 800
Današnja podjetja se soočajo z več izzivi kot kdaj koli prej. Ali veste, kaj povezuje vsa podjetja na svetu? Vsi se sprašujejo, kako najbolje pristopiti k delovnemu dnevu in kako ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok kartami ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več