Telefoni
30.10.2015 16:41
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je narobe z iPadom?

Kaj je novega pri Applu?
Kaj je novega pri Applu?

Medtem, ko pri Applu vsako četrtletje podirajo prodajne rekorde za pametne telefone iPhone in računalnike Mac, se pri iPadu odvija drugačna zgodba. Vse od začetka leta 2014 prodaja iPada vztrajno upada in tretje četrtletje letošnjega leta ni bilo izjema. Pri Applu so od julija do septembra letos uspeli prodati 9,9 milijona iPadov oziroma 20 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prvič, od začetka prodaje iPada v letu 2010, je prodaja upadla pod 10 milijonov.

Analitiki so glede iPada postali zaskrbljeni že leta 2014, ko se je tablica soočala z vse manjšim povpraševanjem. Pri Applu so negativni trend poizkušali ustaviti z nižjimi cenami. Od vrhunca v začetku leta 2011 se je povprečna cena iPada do danes znižala za 180 EUR. Kljub nižjim cenam se trend upada prodaje ni ustavil.

Prodaja iPada tako sovpada z vse manjšim povpraševanjem po tablicah na splošno. V drugem četrtletju letošnjega leta je namreč prodaja upadla za 7 odstotkov. S tem se prvotna vizija o nadomestitvi prenosnih računalnikov s strani tablic ne uresničuje. Večji pametni telefoni na eni strani in vse tanjši in lažji prenosniki na drugi počasi prevzemajo potencialne kupce za tablice in s tem zmanjšujejo uporabno vrednost tablic. Nenazadnje se je potrebno vprašati kakšna je unikatna dodana vrednost tablice v primerjavi z večjimi pametnimi telefoni. Po drugi strani pa tudi do danes tablice niso na podobni funkcionalni ravni kot prenosniki.

Do konca leta 2015 pri Applu ne pričakujejo večjih sprememb. To pomeni da tudi iPad Pro s 13 palčnim zaslonom najverjetneje ne bo zaustavil trend prodaje tablic.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku