Računalništvo, telefonija
14.02.2020 09:15
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Južnokorejska vlada se bo znebila računalnikov Windows!

Južna Koreja bo s prehodom na Linux privarčevala kar preračunanih 605 milijonov evrov.
Južna Koreja bo s prehodom na Linux privarčevala kar preračunanih 605 milijonov evrov.

Pri Microsoftu so nedavno operacijskemu sistemu Windows 7 po dobrem desetletju dokončno odrekli uradno podporo. Uporabniki zastarelega sistema so ostali brez varnostnih popravkov, saj je bila brezplačna podpora zanj pred kratkim dokončno odpravljena. To v praksi pomeni, da so uporabniki bolj kot ne izpostavljeni milosti in nemilosti spletnih kriminalcev. Ker prehod na novejši Windows 10 ni ravno poceni, se številna podjetja in organizacije širom sveta odločajo za prehod na odprtokodne distribucije operacijskega sistema Linux, vključno z južnokorejsko vlado.

Južnokorejsko ministrstvo za notranje zadeve je sicer že lanskega maja oznanilo pričetek preučevanja možnosti popolnega prehoda vseh računalnikov na eno izmed odprtokodnih distribucij operacijskega sistema Linux. Kot vse kaže se je projekt na koncu izkazal za zelo uspešnega. Tudi južnokorejsko ministrstvo za strategijo in načrtovanje je namreč nedavno oznanilo pričetek prehoda približno 33 milijonov osebnih računalnikov Windows na Linux.

S prehodom na distribucijo operacijskega sistema Linux bo Južna Koreja pridobila veliko prednosti. Med njimi pa velja izpostaviti predvsem manjšo odvisnost od enega samega proizvajalca operacijskih sistemov ter na stroških licenciranja operacijskega sistema Windows 10. To niti ne preseneča, saj naj bi Južna Koreja s prehodom privarčevala okoli preračunanih 605 milijonov evrov. Windows bo seveda še vedno ostal v uporabni, ampak le v omejenem obsegu.


Prijavi napako v članku