Telefoni
29.06.2017 10:30

Deli z drugimi:

Share

Je Sonyju uspelo izpiliti tehnologijo prepoznavanja obraza?

Je Sonyju uspelo izpiliti tehnologijo prepoznavanja obraza?
Je Sonyju uspelo izpiliti tehnologijo prepoznavanja obraza?

Ne glede na to, da so čitalci prstnih odtisov kvalitetni in uporabni, niso ravno najbolj učinkoviti pri zagotavljanju varnosti naših telefonov. Še posebej bo to pomembno v prihodnosti, ko bodo zlonamerni hekerji vse bolj napredni in težko premagljivi. Tehnološki giganti že raziskujejo alternativne pristope kot je recimo »iris« skener pri Samsungu Galaxy S8, vendar je tista metoda, ki bi znala narediti največji preskok, 3D prepoznavanje obraza. To bi po zadnjih napovedih naj spoznali na MWC-ju v Šanghaju naslednji teden.

Prvič bo dotična tehnologija predstavljena na pametnem telefonu Sony Experia, uporabniki pa bi naj postali bolj varni kot so v primeru tradicionalnega obraznega odklepanja, ki ga nudijo nekateri Android telefoni v zadnjih letih. Ključna razlika med 2D in 3D prepoznavanjem obraza je, da slednjo ne moremo pretentati s sliko, kajti 3D prepoznavanje obraza temelji na mapiranju celotne glave in ne zgolj obraza. Poleg tega, da naj bi 3D obrazno odklepanje bilo bolj varno, omogoča še odklepanje iz različnih kotov. To pomeni, da nam za odklepanje telefona ne bo potrebno gledati direktno v telefon oz. kamero, temveč bo sistem prepoznal naš obraz iz večih kotov. Na tak način bodo uporabniki tudi hitreje odklenili svoje naprave, namreč v primeru 2D prepoznavanja obraza pogosto ne nastavimo obraz dovolj natančno in tako izgubljamo dragocene živce ob odklepanju telefona. Glede na to, da proizvajalci telefonov že od nekdaj tekmujejo v tem, kdo bo naredil najbolj uporabniku prijazen telefon, Sonyjev poizkus zagotovo spada v med prave.

Še ena prednost 3D prepoznavanja obraza je tudi ta, da za odklepanje telefona ne potrebujemo rok. Recimo v primeru, ko so naše roko zasedene ali umazane, imamo pogosto težave, če moramo odkleniti telefon s pomočjo čitalca prstnih odtisov. 3D prepoznavanje obraza bo vse te skrbi odstranilo ter omogočilo boljšo uporabniško izkušnjo. Če k temu dodamo še večjo stopnjo varnosti, potem vidimo, da 3D prepoznavanje obraza veliko obeta in bi znalo izriniti ostale skenerje iz tržišča.

Kdaj lahko pričakujemo 3D prepoznavanje obraza?
Kljub temu, da je predstavljena tehnologija za zdaj označena kot demonstracija, lahko kar kmalu pričakujemo 3D prepoznavanje obraza v novih pametnih telefonih. Podjetje, ki bo na prihajajočem MWC-ju predstavilo odklepanje z novo tehnologijo, je SoftKinect – podjetje, katerega 100-odstotni lastnik je Sony.

Sony spada med velike dobavitelje kamer za pametne telefone in ravno zato obstaja velika možnost, da bodo ravno kamere s 3D prepoznavanjem obraza kmalu na njihovem dnevnem redu proizvodnje. Zadnje govorice okrog iPhona 8 prav tako namigujejo, da naj bi najnovejši Applov produkt med drugim ponujal tudi 3D senzor, ki pa poleg varnosti in odklepanja ponuja še veliko več. Velik potencial nudi tehnologija za mapiranje notranjih prostorov, prav tako pa bi lahko videli izboljšave na področju navidezne resničnosti – kar je med drugim še ena stvar, ki jo raziskuje Apple. Če potegnemo črto lahko nekoliko optimistično napovemo, da bo 3D prepoznavanje obraza nujna lastnost novih telefonov.

Vas zanima več iz te teme?
Sony telefoni

Prijavi napako v članku