Računalništvo, telefonija
05.01.2021 10:30
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je napočil čas za uporabo WPA3 v vašem Wi-Fi omrežju?

Varnostni standard WPA3 nadgrajuje možnosti WPA2 in zagotavlja boljšo zaščito osebnih, poslovnih in IoT brezžičnih Wi-Fi omrežij.
Od julija 2020 Wi-Fi Alliance zahteva, da vse naprave, ki želijo pridobiti certifikat Wi-Fi, podpirajo WPA3.
Od julija 2020 Wi-Fi Alliance zahteva, da vse naprave, ki želijo pridobiti certifikat Wi-Fi, podpirajo WPA3.

Varnostni standard Wi-Fi Protected Access (WPA) šifrira podatkovne pakete, ki se prenašajo preko Wi-Fi omrežja. Prvotni standard WPA je bil objavljen leta 2003, druga različica WPA2 pa naslednje leto. IEEE je standard WPA2 ratificiral kot 802.11i. WPA/WPA2 določa različne načine delovanja za poslovne uporabnike ter za osebno uporabo. Podjetniški način, WPA-Extensible Authentication Protocol (WPA-EAP), zahteva uporabo RADIUS strežnika in uporablja 802.1x za strožje preverjanje pristnosti klienta. Osebni način, WPA-Pre-Shared Key (WPA-PSK), uporablja vnaprej dodeljene ključe za enostavnejše upravljanje in izvedbo postopka povezovanja med uporabniki (klienti) v majhnih pisarnah.


Varnostni standard WPA3 je bil objavljen januarja 2018 – uraden je postal z uvedbo programa certificiranja s strani Wi-Fi Alliance. WPA3-Personal zagotavlja bolj individualizirano šifriranje za različne uporabnike v omrežju. WPA3-Enterprise povečuje kriptografsko moč omrežij, ki prenašajo občutljive podatke. Tretja različica WPA je dobrodošla posodobitev. Od julija 2020 Wi-Fi Alliance zahteva, da vse naprave, ki želijo pridobiti certifikat Wi-Fi, podpirajo WPA3.


Protokol WPA2 z naprednim standardom šifriranja (AES) je zagotovo popravil nekaj varnostnih lukenj v prvotnem WPA, ki je uporabljal protokol šifriranja Temporal Key Integrity Protocol (TKIP). Vendar je po pojavu ranljivosti KRACK zaupanje v zagotavljanje varnosti protokola WPA2 omajano.


Nekateri proizvajalci Wi-Fi opreme (ExtremeNetworks, Juniper MIST…) so zaznali ‘priljubljenost’ WPA2-Personal v podjetniškem okolju in se obenem zavedali vseh pomanjkljivosti. Podali so rešitev PPSK- Private Pre-Shared Key.


Način delovanja WPA2-Enterprise zagotavlja zaščito pred vohljanjem med uporabniki. Tudi po vseh drugih kriterijih je WPA2-Enterprise izredno varen protokol.

Zakaj potem pogosto srečujemo uporabo WPA2-Personal v poslovnem okolju? >>

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

Endava

, ,
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več