Trdi diski
18.06.2012 15:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Japonci obljubljajo hitrejše, zmogljivejše in varčnejše pogone Solid State

Hibridni pogoni Solid State bi lahko iz trga izpodrinili celo trde diske.
Hibridni pogoni Solid State bi lahko iz trga izpodrinili celo trde diske.

Skupina japonskih raziskovalcev je pripravila nov koncept pogonov Solid State, ki obetajo revolucijo na področju tovrstnih naprav za shranjevanje podatkov. Ti so namreč namesto klasičnih pomnilniških čipov NAND Flash uporabili kar pomnilnike ReRAM. Ti so bili izdelani s pomočjo najnovejših znanstvenih dognanj na področju memristorjev oziroma pasivnih dvopolnih elektronskih elementov.

Japonski raziskovalci so s pripravo prototipa dokazali, da uporaba pomnilnikov ReRAM lahko pripomore k izboljšanju zmogljivosti, podaljšanju življenjske dobe in zmanjšanju porabe električne energije pogonov Solid State. Ti so pomnilnik ReRAM dejansko uporabili v vlogi predpomnilnika. Za predstavitvene namene so pripravili prvi hibridni pogon Solid State, ki združuje 256 gigabajtov pomnilnika Flash in osem gigabajtov predpomnilnika ReRAM.

Ker predpomnilnik ReRAM odlično podpira naključne dostope in visoke hitrosti, to posledično pripomore tako k izboljšanju zmogljivosti pogona Solid State kot zmanjšanju porabe električne energije. Ker se večina manjših podatkov »obdela« kar v predpomnilniku, to pripomore k še daljši življenjski dobi. Prve meritve hibridnega pogona Solid State so pokazale, da lahko uporaba predpomnilnika ReRAM hitrost zapisa poveča za kar 11-krat v primerjavi z običajnimi pogoni. Poraba električne energije se zmanjša za 93-odstotkov, medtem ko se življenjska doba poveča za okoli 6,9-krat. Če bodo japonski znanstveniki uspeli prototip preleviti v tržni izdelek, bodo ti pogoni Solid State kot nalašč celo za podatkovne centre. To naj bi se zgodilo predvidoma najkasneje do leta 2014.

Vas zanima več iz te teme?
SSD diski zunanji trdi diski

Prijavi napako v članku