Računalništvo, telefonija
21.10.2011 20:34
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izstrelitev prvih dveh satelitov Galileo uspešna

Navigacijski sistem Galileo je zmogljivejši od dobro znanega GPS-a.
Navigacijski sistem Galileo je zmogljivejši od dobro znanega GPS-a.

Evropska unija je na Francoski Gvineji v zrak poslala prva dva satelita evropskega navigacijskega sistema Galileo. Izstrelitev so si v Bruslju ogledali tudi poslanci Evropskega parlamenta in ob tem izrazili precejšnje zadovolstvo. “Danes smo priča uspešni izstrelitvi prvih dveh evropskih satelitov sistema Galileo. To je spodbudna novica, ki naj služi kot navdih v sicer precej pesimističnem evropskem prostoru. Galileo sporoča: skupaj znamo in zmoremo!” meni dr. Romana Jordan Cizelj.

S sistemom Galileo želi Evropska unija konkurirati obstoječemu prevladujočemu ameriškemu sistemu GPS ter kitajskemu Compasu in ruskemu Glonasu, ki sta še v razvoju. Evropski sistem satelitske navigacije naj bi izboljšal zmogljivosti sistema GPS za več kot 2-krat. Prav tako naj bi bil Galileo natančnejši. Z evropsko tehnologijo, ki bo združljiva z GPS, naj bi bilo namreč mogoče določiti položaj predmeta na zemeljski površini na meter natančno, medtem ko ga je mogoče z GPS sistemom izmeriti na 10 metrov natančno. Medtem ko GPS nadzira ameriška vojska, naj bi Galileo vodile izključno civilne oblasti, bil pa bi na voljo tudi za vojaško uporabo.


Galileo bo ponujal pet vrst storitev, od brezplačnih, javno dostopnih, ki bodo namenjene široki uporabi, storitev z omejenim in plačljivim dostopom za podjetja, pa vse do storitev, ki bodo namenjene institucijam EU ter organom držav članic (tudi vojski), kjer bodo podatki tajni ter močno zaščiteni.


Prijavi napako v članku