Avtomobilizem
Avtomoto
11.05.2023 11:23

Deli z drugimi:

Share

Izposoja električnih vozil GreenGo tudi v Kranju

Predvsem v mestih, v katerih je število prebivalcev večje, že danes mnogi razmišljajo o tem, da bi se »znebili« avtomobila - ko bi ga potrebovali, pa bi si ga izposodili.
Foto: T-2
Foto: T-2

V večjih mestih po svetu, pa tudi v nekaterih slovenskih mestih, tisti bolj okoljsko ozaveščeni že danes s pridom uporabljajo storitve souporabe vozil (t.i. »car sharinga«). Gre za to, da avtomobila nimate v lasti, izposodite pa si ga takrat, ko ga potrebujete. Prevzamete in parkirate ga na posebej za to namenjenih mestih, kjer je vozilo na voljo naslednjemu uporabniku. Če gre za električno mobilnost, je poudarek na zeleni prihodnosti toliko večji.

Kranj vozi po cesti prihodnosti

Družba T-2 z blagovno znamko GreenGo, ponudnik zelenih mobilnostnih rešitev, poleg uspešnega lansiranja v Ljubljani in Logatcu, kjer sistem souporabe električnih vozil GreenGo deluje že več kot dve leti, meseca maja širi svoje poslovanje tudi v občino Kranj. Gre za klasičen model souporabe avtomobilov, družba GreenGo pa bo za udobno vožnjo poskrbela s sodobnimi električnimi vozili Volkswagen iD3 ter Cupra Born electric.

Kranjska občina je podjetju kot zainteresiranemu prijavitelju v ta namen dodelila 6 parkirišč, in sicer na Cesti Rudija Šelige, pred stavbo Mestne občine Kranj in na parkirišču Huje. Pri T-2 pa že razmišljajo o prihodnosti in pravijo, da se bodo potrudili, da bodo v prihodnje število lokacij še razširili.

Komu je GreenGo namenjen?

Storitev bo namenjena vsem občanom Mestne občine Kranj ter njihovim obiskovalcem ter domačim in tujim turistom. Sistem souporabe vozil GreenGo omogoča poljubno kratka najemna obdobja, tudi krajša od enega dneva, zato je namenjen vsem, ki sicer ves čas ne potrebujejo osebnega vozila. Souporaba se odlično obnese tudi pri tistih, ki živijo v mestu, a nimajo lastniškega parkirišča. Prav tako pa lahko odlično nadomešča drugo vozilo v gospodinjstvu.

Okolju prijaznejša mobilnost

Cilj GreenGo zelenih mobilnih rešitev je nuditi okolju prijaznejšo mobilnost, s katero spodbujajo prebivalce k skupni rabi oziroma souporabi vozil. S souporabo vozil zmanjšamo skupno število potrebnih vozil, pripomoremo k zmanjševanju ogljičnega odtisa, obenem pa rešimo tudi težave s parkiranjem in stroškom lastništva osebnega vozila, za katerega sicer namenimo precejšen del družinskega proračuna.


Ključne prednosti modela izposoje pred konkurenco:

  • enostavna registracija brez obiska poslovalnice,
  • brez vpisnine in začetnih stroškov uporabe,
  • brez plačila zavarovanja odgovornosti,
  • avtomobili z daljšim dometom,
  • ugoden najem vozil.

V podjetju T-2 letos sodelujejo tudi v pilotno-raziskovalnem projektu s Slovenskimi železnicami »Gremo zeleno« in z Občino Logatec.

V okviru projekta s Slovenskimi železnicami imajo dve rezervirani parkirišči, kjer sta možna izposoja in vračilo vozila. Parkirišča so na železniški postaji Ljubljana: na Trgu OF in na Vilharjevi ulici. Izposoja vozila za občane občine Logatec je možna na za to namenjenem parkirnem mestu pred Občino Logatec, vozila pa so za izposojo na voljo  tudi na parkirišču pred poslovno stavbo T-2 na Verovškovi ulici v Ljubljani.

Povezovanje z ostalimi ponudniki potniških storitev se zdi zanimiva ideja. Vožnja z vlakom in souporaba električnega vozila bi lahko bila kombinacija prihodnosti za tiste, ki se na delo vozijo v drug kraj, v katerem pa bi jim izposoja avtomobila olajšala pot. V prihodnje si pri T-2 želijo vozni park razširiti še na področje mikro mobilnosti z e-kolesi, e-skiroji in e-motornimi kolesi, vse znotraj GreenGo aplikacije – z modelom izposoje, ki ga že uporabljajo. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem T-2 d.o.o
Za več informacij so vam na voljo pri T-2 d.o.o
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem T-2 d.o.o? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več