08.05.2012 12:26

Deli z drugimi:

Share

Izognimo se Googlovemu seznamu prepovedanih strani

Z nekaj preprostimi nasveti se boste lahko izognili Googlovega kaznovanja.
Z nekaj preprostimi nasveti se boste lahko izognili Googlovega kaznovanja.

Googlov glavni inženir Matt Cutts je nedavno namignil na korenite spremembe Googlovega iskalnega algoritma, katere bodo prav tako vključevale kaznovanje »preveč optimiziranih« strani. Matt je ob tem povedal: “Trudimo se, da bi bili naši iskalni roboti pametnejši, naša relevantnost natančnejša in da bi vse tiste, ki svoje strani opremljajo z nepregledno množico ključnih besed preprosto kaznovali.

Glavna razlika med »novim« in »obstoječim« spletnim iskalnikom Google bo v načinu iskanja in prikazovanja informacij. Prenovljeni iskalnik bo uporabniku vračal konkretne odgovore na zastavljena vprašanja in ne le povezave na spletne strani, kot sedaj. Če bomo na primer iskali podatke o Sloveniji, nam bo spletni iskalnik Google samodejno zbral na kup najpomembnejše podatke o naši državi in jih pregledno predstavi na eni strani. Mednje bo na primer vključil lokacijo na zemljevidu sveta, demografske kazalce, ekonomske podatke, geografske značilnosti, denarno valuto, obmejne države in podobno. Če Google želenega pojma ne bo imel shranjenega v svojih podatkovnih bazah, bo iskalnik še vedno uporabljal semantično iskanje, a v tem primeru za prepoznavanje in ocenjevanje informacij, objavljenih na spletnih straneh. S tem načinom iskanja bo Google lahko precej lažje konkurirali družbenim omrežjem, ki se pri iskanju zanašajo predvsem na podatke, ki jih ustvarijo uporabniki. Na žalost pri Googlu niso natančno definirali kaj besede “preveč optimizirane” sploh pomenijo, niti tega kdaj bi naj spremembe prišle v veljavo. Kakorkoli, najbolj pametno bo, da vaše strani prilagodite že sedaj. Mnogi strokovnjaki namreč opozarjajo na številne spremembe, zato ne bodite presenečeni, če bo vaša stran nenadoma zdrknila po lestvici navzdol. Da se to ne bi zgodilo, vam v nadaljevanju razkrivamo nekaj skrivnosti in nasvetov, s pomočjo katerih boste vašo spletno stran obdržali nad gladino Googlovega seznama nezaželenih strani.

Google se bo osredotočil na »kičaste« rezultate iskanja
Nov iskalni algoritem se bo v največji meri osredotočal s težavo tako imenovanih »junk« rezultatov iskanja. »Affiliate« strani ali spletna mesta, ki vsebino enostavno kopirajo iz drugih strani, se med rezultati iskanj uvrščajo precej visoko, kar je posledica tako imenovanega kupovanja spletnih povezav na specifične ključne besede, s vključenimi specifičnimi tekstovnimi povezavami (ključne besede, ki so obdane s določeno povezavo). Na primer, če je imel uporabnik oz. podjetje zelo slabe rezultate iskanj za eno od svojih prednostnih ključnih izrazov, so bili krivec zato predvsem tujejezični pojmi, ki jih je bilo potrebno prilagoditi angleški.Google bo z novim algoritmom najverjetneje odpravil tudi te težave.

Zakoniti posli ujeti v navzkrižnem ognju
Nekatera legitimna podjetja so se v borbi za čim večjo prodajo morala spopasti z napredno spletno optimizacijo, s čemer bi lahko nadomestila pomanjkanje števila uporabnikov. Med takšne strani sodijo predvsem spletne trgovine, katere Googlov algoritem ne indeksira najbolje. Pri Googlu svetujejo, da je pri takšni straneh potrebno popraviti jedro problema in ne zgolj poskušati dokazovati, da je določena spletna stran relevantna za določene ključne besede in pri tem pretiravati z optimizacijo za isklanike – Search Engine Optimization.

Na kaj se bo Google najbolj osredotočal?
V nadaljevanju smo zbrali nekaj ključnih »napak«, na katere bo Google še najbolj pozoren pri nadgradnji svojega algoritma:

1. Preveč tekstovnih povezav (ključna beseda)

Tekstovne povezave se nanašajo na ključne besede v vsebini, ki so »omrežene« z določeno povezavo. Na primer ključna beseda »računalnik« lahko na določeni spletni strani kaže na različne zadeve. Strokovnjaki opozarjajo, da bi morale biti takšne povezave v skladu z blagovno znamko in povsem relavantne s produktom ali s stranjo na katero vodijo. Zavajanje uporabnikov z ne relevantnimi ključnimi pojmi bo namreč po novem lastnike spletnih strani še kako drago stalo.

2. Ključne besede povezane z blagovno znamko
Za vsakih 10 omenjenih blagovnih znamk v vaših povezavah, bi po Googlovih pravilih morala obstajale le ena ključna beseda. To pomeni, da vaših povezav nikakor ne smete polniti z različnimi ključnimi besedami, enako pa velja tudi za vsebino. Če bi npr. upravljali s spletno stranjo podjetja Lenovo, bi v povezavah uporabljali pojme kot so »Lenovo« in »Lenovo site« skupaj s povezavami do ključnih pojmom kot so »Računalniki« in »Prenosniki«.

3. Vsebina »preobremenjena« s ključnimi besedami
Google na prekomerno polnjenje vsebine s skrbno izbranimi ključnimi besedami opozarja že vse od poznih devetdesetih, vendar pa večina spletnih strani še vedno neomajno vztraja pri grozovitem ponavljanju ključnih besed. Če uporabniki ne bodo morali dostojno razbrati vsebine iz določene spletne strani, potem je ne bo tudi Google. Google se je na prekomerno polnjenje vsebine z ključnimi besedami silovito spravil že lani z nadgradnjo Panda, ki je številni spletnim stranem zadala kar pošteno zaušnico. (za primerjavo si oglejte priloženo sliko).

4. »Kmetije« povezav vs. gradnja povezav
Obstaja velika razlika med gradnjo povezav in med tako imenovanimi kmetijami povezav (gruča spletnih strani, ki je največkrat kar avtomatizirana, katerih povezave se prepletajo med seboj). Gradnja povezav je preprosto medsebojna zamenjava povezav s stranjo podobne vsebine. Na drugi strani so kmetije povezav zgrajene iz številnih spletnih strani, ki so popolnoma nepovezane s ključno stranjo in so največkrat kar avtomatizirane, njihova vsebina pa je povsem generična. Med obema stvarema je jasna ločnica, zato boste vedeli, kdaj delate prav in kdaj narobe. V primeru, da do vaše strani vodijo sumljive povezave, potem poskusite s povsem diskretno elektronsko pošto: »Me lahko prosim odstranite iz vaših povezav?«.

Kako ugotoviti, ali je vaša stran »poredna«?
Da bi ugotovili ali je vaša stran poredna ali ne, vam priporočamo uporabo spletnega orodja imenovanega Majestic SEO, ki vam razkril vse podrobnosti o domeni s katero upravljate. Če iščete malce bolj sofisticirano analizo, potem vam priporočamo plačljivo orodje SEOMoz, ki vas bo mesečno stalo od 99 ameriških dolarjev naprej. Napredna analiza spletne strani, ki vključuje uporabne informacije o profilih tekstovnih povezav, vam bo razkrila ali Google vašo stran vidi kot nekaj ne naravnega in kje na strani so največji problemi, ki lahko ovirajo dobre rezultate v iskalniku.

Kje poiskati pomoč ?
Medtem ko lahko z enostavnimi prijemi odpravite majhne težave, pa vam ob pojavu nekoliko težjih in standardnemu uporabniku težko rešljivih problemov svetujemo najem strokovnjakov, ki bodo zadeve vsekakor postavili na pravo mesto. Pri tem vam priporočamo, da poskusite s spletno stranjo organizacije Search Engine Marketing Professional Organization (SEMPO), kjer boste zagotovo našli najboljše »optimizerje«. Glede, da pri Googlu spremembe iskalnega algoritma pripravljajo že s polno paro, je tudi tokrat čas ključnega pomena.


Prijavi napako v članku