Telefoni
16.10.2012 09:04

Deli z drugimi:

Share

Italija s skupinsko tožbo proti Applu

Domnevno ogoljufani kupci Applovih elektronskih naprav bodo pravico iskali še na sodišču.
Domnevno ogoljufani kupci Applovih elektronskih naprav bodo pravico iskali še na sodišču.

Evropska komisija je pred kratkim napovedala, da bo podjetje Apple vzela pod drobnogled zaradi nepoštene poslovne prakse na ozemlju Evropske unije. Komisarji so namreč prepričani, da podjetje iz Cupertina kupce zavaja na način, da jim je za svoje izdelke prodaja podaljšanje garancijskega roka na dve leti, čeprav imajo ti že zagotovljeno dvoletno garancijo na podlagi evropske zakonodaje. Poleg tega Apple kupcem zavestno prikriva pravice do storitev in dodatne pomoči, ki jih pridobijo ob plačilu dodatne garancije.

Ker preiskava Evropske komisije lahko traja tudi več let in ker Apple z nepošteno poslovno prakso ne misli prenehati, bo v sosednji Italiji kmalu sprožena prva skupinska tožba zoper podjetje iz Cupertina. Domnevno ogoljufane italijanske potrošnike bosta v tožbi zastopali dve organizaciji za varstvo pravic potrošnikov, in sicer Federconsumatori in Centro Tutela Consumatori e Utenti. Ti bosta na sodišču poskušali dokazati, da Apple s tem, ko za svoje elektronske izdelke nudi zgolj enoletno garancijo, grobo krši tako italijansko kot evropsko zakonodajo. Ta bi namreč morala znašati dve leti.

Možnosti za njihov uspeh na sodišču so velike. Podjetje Apple je namreč zaradi nepoštene poslovne prakse že konec lanskega leta kaznovala italijanska inštitucija, ki skrbi za konkurenco na gospodarskih trgih. Ta je podjetje iz Cupertina oglobila z denarno kaznijo v višini 900 tisoč evrov. Apple se na skupinsko tožbo dveh italijanskih organizaciji za varstvo pravic potrošnikov kakopak še ni odzval.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku