Življenjski slog
23.05.2022 11:20
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Iskratel uvaja označevanje energetske učinkovitosti in poziva k vsesplošni uporabi v panogi

Pobuda je "manjkajoči kos sestavljanke" za bolj zeleno Evropo in zmanjševanje ogljičnega odtisa operaterjev.
Primeri oznak skladnosti s Kodeksom ravnanja.
Primeri oznak skladnosti s Kodeksom ravnanja.

Iskratel, ki je zavezan k odprti in pregledni komunikaciji o energetski porabi svoje opreme, je začel uporabljati oznake energetske učinkovitosti za vse svoje nove širokopasovne izdelke. Kot navaja podjetje, bodo oznake izboljšale verodostojnost in primerljivost ter operaterjem omogočile sprejemanje premišljenih odločitev pri izbiri izdelkov, ki zmanjšujejo vpliv na okolje.

Na nalepkah je navedena poraba električne energije izdelka in stopnja skladnosti s Kodeksom ravnanja na področju porabe energije širokopasovne opreme, podana v odstotkih omejitve, ki jo določa kodeks. Oblikovanje nalepk je podobno tistim, ki se uporabljajo za energijske razrede gospodinjskih aparatov – berljive in razumljive bodo tako operaterjem kot končnim uporabnikom.

“Za sprejemanje okoljsko odgovornih odločitev potrebujejo operaterji verodostojne in primerljive podatke o energetski porabi opreme, ki jo nabavijo in uporabljajo,” je povedal Matjaž Pogačnik, svetovalec za raziskave in strateški razvoj v Iskratelu. “Pri izpolnjevanju potreb operaterjev se morajo prodajalci opreme zavedati svoje odgovornosti pri zmanjševanju ogljičnega odtisa skozi ves življenjski cikel izdelka.”

Kodeks ravnanja, ki ga je izdalo Skupno raziskovalno središče Evropske komisije, postavlja meje porabe električne energije širokopasovne opreme ter določa metodologijo testiranja. Kodeks ravnanja je okvir za verodostojne in primerljive podatke o porabi energije. Kot podpisnik kodeksa se Iskratel zavezuje, da bo njegova oprema za širokopasovni dostop v skladu s strogimi omejitvami porabe energije, ki jih določa dokument, in bo jasno obveščala kupce ter uporabnike o njeni porabi.

“Uvedba oznak bo zagotovila manjkajoči del sestavljanke, ki bo operaterjem in končnim uporabnikom pomagala pravilno oceniti ogljični odtis, ki je posledica proizvodnje električne energije oziroma za to potrebnih (fosilnih) virov, ” je dodal Pogačnik.

Pogačnik bo na danes odprti tridnevni konferenci FTTH na Dunaju v sredo, 25. maja, pozval k podpori s strani celotne panoge, da naredi korak naprej k bolj zeleni Evropi. Iskratelovi strokovnjaki bodo prisotni na stojnici G24, kjer bodo posredovati več informacij o sami pobudi in tudi predstavili najnovejše širokopasovne rešitve.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ISKRATEL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ISKRATEL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ISKRATEL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več

ZABEC.NET

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 50
Zabec.net - del skupine ZGroup Zgroup je integrirana poslovna skupina, ki podjetjem z inovativnimi tehnološkimi rešitvami pomaga dosegati digitalne in infrastrukturne cilje. Združujejo ... Več