Varnost
27.05.2021 20:01
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IoT naprave – vir varnostnih vrzeli v OT omrežjih

Raziskava Juniper Research napoveduje, da bo v naslednjih treh letih v omrežje povezanih že 83 milijard IoT naprav, od tega bo 70 % teh naprav v industrijskem sektorju. Kaj IoT naprave v OT omrežju pomenijo za varnost?

Tehnologije IoT, kot so senzorji za upravljanje in spremljanje naprav prinaša velike koristi proizvodnim podjetjem in kritični infrastrukturi, vključno z zmanjševanjem stroškov, izboljšanjem varnosti ali kot pomoč pri ustvarjanju boljših delovnih pogojev. Vendar pa naprave oz. tehnologija IoT ustvarja tudi varnostne vrzeli, ker uporabniki in skrbniki nimajo orodij, potrebnih za njihovo spremljanje in, kar je najbolj pomembno, za njihovo zaščito.

Poglejmo si, kaj je tisto, kar spodbuja pospešeno vpeljevanje IoT tehnologije in posledično tudi težave, povezane z zaščito številnih IoT naprav (senzorjev, krmilnikov…) v omrežju.

Tehnologija IoT v (skoraj) vseh proizvodnih oz. procesnih (OT) okoljih prinaša izboljšave v avtomatizaciji, komunikaciji in analitiki, ki je potrebna pri planiranju in obvladovanju procesov v teh okoljih. Najbolj izpostavljena področja, kjer se je tehnologija IoT izkazala kot najbolj učinkovita, so:

  • izboljšanje avtomatizacije in procesov,
  • povečanje kakovosti in ustreznosti produktov,
  • izboljšano načrtovanje proizvodnih kapacitet,
  • učinkovito načrtovanje vzdrževanja in posledično znižanje stroškov procesa.

IoT doda vrednost prav vsakemu proizvodnemu okolju

Z dodajanjem IoT senzorjev na različnih točkah proizvodnega procesa odgovorni v podjetju pridobijo večji nadzor nad delovanjem opreme in procesov povezanih z njimi. To dosežejo z večjo količino natančnih podatkov v realnem času ter hitri analizi le teh. To jim omogoča proaktivno prepoznavanje težav, zagotavljanje neprekinjenega procesa in ukrepanje za preprečevanje motenj povezanih z vzdrževanjem.

IoT naprave v OT – varnostna dilema

IoT naprave spadajo tako v procesno oz. industrijsko kot v poslovno okolje, kar pomeni da nimamo zavarovanega ne enega ne drugega, če ne poskrbimo za varnost IoT naprav. Uporaba IoT vse bolj narašča kar širi varnostna tveganja in polje napada ter eksponentno povečanje obsega naprav in podatkov, ki jih je treba spremljati in zavarovati pred kibernetskimi napadi. V povezavi s tem se spopademo z nekaterimi izzivi, saj ne moremo imeti varnega OT okolja, če nismo zaščitili IoT naprav v njem.

Kaj lahko naredimo, da zmanjšamo ali celo zapolnimo varnostne vrzeli? >>

Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost Smart Com

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku