Računalništvo, telefonija
04.12.2020 13:59

Deli z drugimi:

Share

Internetne balone bo odslej povsem samostojno upravljala umetna inteligenca!

Internetne balone Google Loon bo odslej upravljala kar napredna umetna inteligenca.
Internetne balone Google Loon bo odslej upravljala kar napredna umetna inteligenca.

Med vsemi večjimi ponudniki spletnih storitev se že vrsto let pojavlja želja po zagotovitvi brezplačnega ali pa vsaj nadvse ugodnega dostopa do svetovnega spleta. Na tem področju še vedno vodi podjetje Alphabet, saj njegov inovativni projekt zagotovitve brezplačnega interneta po vsem svetu Loon poteka brez zapletov. Poleg tega tehnološki gigant neprestano preizkuša različne izvedbe balonov, ki bi lahko internet »dostavile« tudi v kraje, ki so od najbližje bazne postaje oddaljeni tudi do 16 tisoč kilometrov.

Pri podjetju Alphabet so prepričani, da bodo njihovi baloni Loon za zagotovitev brezplačnega dostopa do svetovnega spleta kmalu na voljo številnim prebivalcem po vsem svetu, saj je inženirjem nedavno uspelo razrešiti eno največjih težav projekta. Ta je bila povezana s krmiljenjem balonov, saj so jih vetrovi pogosto odnašali stan od ciljnega območja in to tudi po več tisoč kilometrov. Ta izziv so pričakovano razrešili z uporabo napredne umetne inteligence, ki uspe balone zadržati nad želenim območjem.

Umetna inteligenca lahko sedaj popolnoma avtonomno uporavlja z baloni Loon, ta naloga pa ji je bila zaupana nad ozemljem države Kenija, kjer so tovrstni baloni prisotni že od začetka leta. Pri tem sicer velja še omeniti, da je podjetje Alphabet z njihovi baloni Loon nedavno zabeležilo izjemen rekord, saj je ta v zraku »preživel« kar neverjetnih 312 dni. Na svoji poti je naredil skoraj celotni krog okoli Zemlje in prepotoval razdaljo, daljšo od 200 tisoč kilometrov. Internetni balon pa se je gibal predvsem ozemlju nad Južno Ameriko in Tihim oceanom. Nova umetna inteligenca pa naj bi ta rekord kmalu še izbojšala.

Inženirji podjetja Alphabet bodo v naslednjih nekaj mesecih naredili podrobno analizo omejenega balona z namenom, da v bližnji prihodnosti izdelajo še boljšega. Novi balon bi lahko v zraku preživel še več časa in številnim uporabnikom širom sveta omogočal dostop do svetovnega spleta. Upajmo, da bo tovrstni internet prej ali slej na voljo tudi v evropskem prostoru in da bo cenovno dostopen.


Prijavi napako v članku