Računalništvo, telefonija
10.06.2012 01:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel želi vpogled v vaše stanovanje

Bi se bili pripravljeni odreči vaši zasebnosti v zameno za nekaj evrov nižjo mesečno naročnino?
Bi se bili pripravljeni odreči vaši zasebnosti v zameno za nekaj evrov nižjo mesečno naročnino?

Že dlje časa je znano, da si v sodobni družbi popolno zasebnost lahko privoščijo le še bogataši. Povprečni državljani se moramo namreč že skoraj na vsakem koraku odreči delčku zasebnosti v korist raznih popustov v nakupovalnih centrih. Kmalu se bomo prisiljeni odreči celo zasebnosti v našem domačem okolju. Podjetje Intel je namreč z ameriškimi ponudniki kabelske televizije sklenil dogovor o ciljanem oglaševanju, ki v ta namen predvideva uporabiti »vohunske« spletne kamere.

Spletna kamera bo dejansko vgrajena v namenskem televizijskem sprejemniku (set-top box). Opremljena bo s tehnologijo za prepoznavanje uporabnika, in sicer tako starosti, kot spola. Podatki s spletne kamere bodo seveda namenjeni oglaševalcem. Ti bodo na podlagi prejetih podatkov izbrali reklamo, ki je primerna za gledalca. Če bodo za televizijo otroci, se bodo na njej predvajale reklame igrač, odraslim moškim pa bodo oglaševalci verjetno predvajali reklame za alkoholne pijače.

Če se bodo naročniki kabelske televizije odrekli »delčku« svobode v domačem okolju, jim bodo ponudniki znižali mesečno naročnino za televizijske storitve. Ta popust naj bi se neuradno gibal med 10 in 30 %. Intel naj bi skupaj z ameriškimi ponudniki kabelske televizije sistem ciljanega televizijskega oglaševanja zagnal že konec tega leta. Vprašanje je, koliko naročnikov kabelske televizije bo pristalo na nov sistem oglaševanja. Upajmo le, da ta sistem ne bo kmalu zaživel tudi pri nas.


Prijavi napako v članku