Računalništvo, telefonija
05.05.2010 13:34

Deli z drugimi:

Share

Intel: vsi obožujejo tehnologijo Light Peak

Se priljubljenemu vmesniku USB vendarle obetajo hudi časi?
Se priljubljenemu vmesniku USB vendarle obetajo hudi časi?

Inženirji podjetja Intel so pred kratkim potrdili, da bomo njihovo novo tehnologije Light Peak, ki naj bi bila celo »naravni« naslednik vmesnika USB 3.0, na trgu ugledali šele v naslednjem letu. Čeprav je računalniški gigant svojo najnovejšo tehnologijo javnosti prvič predstavil šele na lanskoletnem sejmu Intel Developer Forum, jo proizvajalci računalniških komponent povsem obožujejo. Nekateri izmed njih celo razmišljajo, da bi v njeno korist povsem opustili prehod na hitri vmesnik USB 3.0.

Proizvajalci računalniških komponent obožujejo Intelovo tehnologijo Light Peak predvsem zaradi tega, ker se lahko v primerjavi s konkurenčnim vmesnikom USB 3.0 pobaha s precej manjšimi priključki ter kabli, ki so lahko daljši, tanjši in odpornejši na elektromagnetne motnje. Poleg tega gre za povsem novo komunikacijsko vodilo, ki za prenos podatkov koristi prednosti optičnih vlaken.

Ker novost zagotavlja prenose podatkov s hitrostjo do 10 gigabitov na sekundo, bi lahko v bližnji prihodnosti celo nadomestila vsa klasična vodila računalniških sistemov, kot so SCSI, SATA, USB, FireWire in HDMI. Če gre verjeti Intelovim inženirjem, naj bi bila kmalu na voljo še različica, ki bo omogočala prenose s hitrostjo do 100 gigabitov na sekundo. Ali to posledično pomeni začetek konca vmesnika USB 3.0?


Prijavi napako v članku