Procesorji
19.02.2014 08:39
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel prinaša podporo za DDR4

Intel prinaša podporo za DDR4
Intel prinaša podporo za DDR4

Intel bo za visoko zahtevne uporabnike dodal podporo za DDR4 pomnilnik, kar lahko pričakujemo v tretjem četrtletju, letošnjega leta.

DDR4 čipovje, ki je bilo v razvoju neverjetnih pet let, bo pohitrilo delo z računalnikom, ki bo po novem porabil še bistveno manj energije. To bo znatno zmanjšalo povpraševanje po danes prevladujočem DDR3 čipovju, ki ga srečamo v večini prenosnikih, tablicah in strežnikih.

Pa bodo prehod na DDR4 spomin matične plošče podpirale? “Novi” začasni spomin (RAM), naj bi srečali v prenosnikih, kot tudi v namiznih računalnikih v razmaku med 12 in 18 meseci. Podjetje Lenovo je denimo izjavilo, da bo podalo na tržišče novo vrsto strežnikov, ki bodo predvideni za uporabo z novimi RAM-i.

Moduli DDR4 spomina na igralnem čipovju, so bili s strani Intela predstavljeni na Intelovem razvojnem forumu v septembru lani. Intelovi namizni procesorji naj bi prav tako podpirali nove RAM-e.

Nov začasen spomin naj bi pripomogel k temu, da bi baterije v prenosnih računalnikih zdržale bistveno dlje od današnjih (35% manj porabe). Prav tako naj bi pomagal še pri hitrosti, celo do 50% hitrejši naj bi bil.

Morda bo DDR4 tudi Apple prepričal v vnovično nadgradnjo svojih Mac Pro računalnikov, ki so že bili odposlani s Xeon procesorji, ki temeljijo na Ivy Bridge mikroarhitekturi, katera podpira DDR3 čipovje. Izdelovalci sistemov, naj bi celo že testirali matične plošče z DDR4.

Mobilne naprave naj ne bi dobile novega začasnega spomina kaj kmalu, saj se mobilne naprave komaj privajajo na DDR3 (LP-DDR3) DRAM spomin, ki je posebej prilagojen manjši porabi energije.

Uveljavitev novega začasnega spomina je bila v zaostanku, saj so se cene DDR3 v prejšnjem letu komaj stabilizirale. Visoke marže so podjetja, kot so SK Hynix in Samsung prepričale v nadaljni razvoj DDR3, namesto osredotočanja na DDR4. Razvijalci začasnega spomina so prav tako upočasnili proizvodnjo le-teh, saj je prodaja namiznih računalnikov drastično padla.

DDR4 bo deloval pri okoli 3200MHz, kar je velik napredek od 2400MHz, pri DDR3. Za razliko od 1,5V napetosti, bo DDR4 poganjalo samo 1.2 volta.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več