Računalništvo, telefonija
29.05.2019 06:32

Deli z drugimi:

Share

Intel presenetil s procesorji Core 10 generacije!

Novi procesorji podjetja Intel Ice Lake naj bi bili precej zmogljivejši v primerjavi s predhodno generacijo.
Novi procesorji podjetja Intel Ice Lake naj bi bili precej zmogljivejši v primerjavi s predhodno generacijo.

Procesorji AMD so med uporabniki osebnih računalnikov iz dneva v dan bolj priljubljeni, predvsem na račun naprednih in zmogljivih procesorjev družine Ryzen. To je verjetno tudi ključen razlog, zakaj so pri podjetju Intel pošteno zavihali rokave in pripravili novo generacijo procesorjev družine Ice Lake, ki so bili uradno predstavljeni v okviru nedavne konference Computex 2019. Gre za zmogljive procesorje, ki so izdelani s pomočjo 10-nanometrske tehnologije in bodo uporabnikom osebnih računalnikov prinesli večjo zmogljivost ob manjši porabi električne energije. S tem pa bodo seveda največ pridobili uporabniki prenosnih računalnikov, saj je tu avtonomija delovanja ključnega pomena.

Deseta generacija procesorjem Intel Core bo končnim uporabnikom na voljo v treh različicah, in sicer kot Core i3, Core i5 in Core i7, pri čemer poraba električne energije znaša zgolj 9 vatov, 15 vatov oziroma 28 vatov. Kljub temu je frekvenca delovanja za odd 15 odstotkov do 18 odstotkov višja, kar posledično pomeni hitrejše delovanje. Novinci imajo za preračunavanje podatkov na voljo do štiri procesorske sredice in do osem procesorskih niti, medtem ko količina predpomnilnika znaša do osem megabajtov. V procesorjih Intel Core desete generacije je seveda vgrajena tudi grafična sredica, in sicer gre za Intel Iris Plus oziroma Intel UHD frekvence do 1,1 gigahercev. Kar se pa tiče sistemskih pomnilnikov pa je tu zagotovljena podpora za pomnilnike vrste LP4/x-3733 do DDR4-3200, kar bo seveda še dodatno pohitrilo računalniški sistem.

Če bo šlo vse po načrtih, bomo nove procesorje podjetja Intel na prodajnih policah trgovin zagledali še pred pričetkom poletja. Sprva jih bomo po vsej verjetnosti ugledali v namiznih računalnikih, takoj za tem pa se bodo znašli tudi v prenosnih računalnikih priznanih blagovnih znamk.


Prijavi napako v članku