Strojna oprema
08.01.2008 12:21
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel predstavil 16 novih procesorjev

Intel je na sejmu International 2008 Consumer Electronics Show v Las Vegasu predstavil 16 novih izdelkov, med njimi tudi prvi 45-nanometrski procesor za prenosne računalnike s tehnologijo Intel Centrino Processor Technology. Vsi novi čipi temeljijo na novi tranzistorski formuli in 45-nanometrskem proizvodnem procesu, ki izboljšata zmogljivost osebnih računalnikov in zmanjšata porabo energije ter s tem tudi trajanje baterije. Prav tako so prijaznejši do okolja in manjših mer, s čimer so primernejši za modne in kompaktnejše računalniške zasnove. Skupaj z novimi procesorji Intel skupaj nudi kar 32 procesorjev za namizne in prenosne računalnike ter strežnike.

Podjetje je prav tako predstavilo, kako bo izkoristilo napredek pri tranzistorjih in proizvodnih procesih za spodbuditev razvoja novih kompaktnih, energijsko varčnih in visokozmogljivih naprav, ki uporabnikom nudijo širokopasovni internetni dostop. Novi procesorji so do 25 odstotkov manjši kot prejšnje različice, kar proizvajalcem računalnikov omogoča razvoj tankih sistemov, od modnih namiznih računalnikov “vse-v-enem” do manjših prenosnih računalnikov.

Med 16 novimi izdelki jih je 12 zasnovanih za nove prenosne in namizne računalnike, štirje pa za strežnike. Vsi so izdelani brez svinca1 in od novega leta dalje tudi brez halogena2.

Razširitev ponudbe procesorjev za prenosne računalnike

Intel je začel prodajati pet novih procesorjev za prenosne računalnike z boljšimi zmogljivostmi in porabo energije. Daljšemu trajanju baterije prenosnega računalnika služi tudi nova funkcija mikroarhitekture Intel Coe za napredno upravljanje napajanja. Funkcija, poimenovana Deep Power Down Technology, zmanjša napajanje procesorja, ko ta ne obdeluje podatkov ali izvaja ukazov.

Procesorji tvorijo temelj priljubljene tehnologije Intel Centrino za prenosne računalnike. Odlikuje jih izboljšana podpora za vsebine HD DVD in Blu-ray z opcijskimi dekoderji drugih ponudnikov. Prav tako so opremljeni z naborom čipov Mobile Intel 965 Express Chipset in podporo za brezžično povezovanje, vključno z opcijsko podporo omrežjem 802.11n.

Intel je prav tako razširil video in grafične zmožnosti z rešitvijo Intel HD Boost. Te vključuje ukaze Intel Streaming SIMD Extensions 4 (SSE4), ki pohitrijo opravila, kot so kodiranje videa in urejanje fotografij.

Več mobilnosti v žepu
Intel bo pri razvoju naprav, ki bodo v žepe uporabnikov postavile celotno moč interneta, uporabil energijsko varčne platforme Intel Architecture za drastično zmanjšanje porabe energije procesorja in nabora čipov ter njihove velikosti. Podjetje načrtuje, da bo v prvi polovici tega leta predstavilo prvo platformo energijsko varčnega nabora čipov za širok nabor ultra mobilnih in mobilnih internetnih naprav.

Intel prav tako sodeluje z operaterji po vsem svetu pri uvajanju mobilnih omrežij WiMAX. Ta bodo omogočila resničen visokozmogljiv mobilni internet na različnih napravah.

S 45 nanometri do večje moči in učinkovitosti namiznih računalnikov
Intel je predstavil tri nove štirijedrne in štiri nove dvojedrne 45-nanometrske procesorje, namenjene najbolj razširjenim modelom namiznih osebnih računalnikov. Novi procesorji bodo na voljo še ta mesec (dvojedrni) oziroma v prvem četrtletju (štirijedrni).

Nove procesorje Intel Core 2 Quad in Intel Core 2 Duo odlikujejo širok nabor hitrosti delovanja, večji predpomnilnik L2 in rešitev Intel HD Boost (ukazi SSE4).


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več