Računalništvo, telefonija
29.10.2020 08:06
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel kot proizvajalec samostojnih grafičnih kartic?

Intel naj bi se kmalu preizkusil še v vlogi izdelovalca samostojnih grafičnih kartic.
Intel naj bi se kmalu preizkusil še v vlogi izdelovalca samostojnih grafičnih kartic.

Na področju grafičnih kartic trenutno prevladuje podjetje Nvidia z grafičnimi karticami družine GeForce, ki obvladuje skorajda tri četrtine svetovnega trga. Takoj za njim je podjetje AMD z lastnimi samostojnimi grafičnimi karticami družine Radeon. Kmalu pa bi se jima lahko pridružilo še podjetje Intel, in sicer z lastnimi samostojnimi grafičnimi karticami.

Podjetje Intel je namreč za razvijalce že pripravilo samostojno grafično kartico z razvojnim imenom DG1 SDV, ki sodi v družino energijsko varčnih grafičnih kartic in temelji na osnovi 10-nanometrskega proizvodnega procesa SuperFin. Ta ima za preračunavanje grafičnih vsebin trenutno na voljo 96 procesorskih enot, frekvenca jedra Xe DG1 pa znaša 1,5 gigaherca. Grafična kartica Intel DG1 SDV trenutno razpolaga s tremi gigabajti grafičnega pomnilnika, kar bo dovolj za enostavnejša opravila.

Glede na spletne govorice gre sklepati, da naj bi bil Intelov grafični procesor Xe DG1 vgrajen v računalniške sisteme številnih vodilnih proizvajalcev osebnih računalnikov najkasneje do konca letošnjega leta. Sprva bo na voljo v okviru že sestavljenih računalniških sistemov, nekoliko kasneje pa bi jo lahko našli tudi kot samostojni izdelek.

Intel pa pripravlja še eno grafično kartico, tokrat z oznako DG2, ki naj bi za preračunavanje podatkov imela na voljo med 128 in 512 procesorskimi enotami. Več naj bi bilo znanega kmalu.


Prijavi napako v članku