Strojna oprema
19.04.2007 07:17

Deli z drugimi:

Share

Intel Developer Forum in novosti

Intelovi vodilni predstavniki so predstavili več kot 20 novih izdelkov, tehnoloških inovacij in pobud v panogi, mnoge izmed njih celo prvič. Njihov namen je narediti svetovni splet, računalnike in zabavno elektroniko veliko bolj odzivne ter uporabnikom prijazne in varne.

Intelovi vodilni predstavniki so na dogodku IDF v Pekingu razkrili nove podrobnosti o zmogljivosti družine procesorjev naslednje generacije “Penryn”. Slednje je rezultat Intelovega vodilnega položaja v 45-nanometrski silicijski tehnologiji proizvodnje kovinskih vrat z materialom High-k, ki bo spodbudil nove inovacije in omogočil priložnosti za rast. Podjetje je razkrilo tudi načrt za izdelavo dveh izdelkov s t. i. System on Chip (SOC – sistem na čipu), ki temeljita na Intelovi arhitekturi in se bosta uporabljala v zabavni elektroniki ter v poslovne namene.

“Dobrodošli v večjedrni dobi, dobi, v kateri bodo vse računalniške zmogljivosti pomnožile naše osebne zmogljivosti,” je napovedal Justin R. Rattner, Intelov izvršni tehnološki direktor. “Dogodek IDF v Pekingu bo prikazal, kako gredo naše inovacije z roko v roki z evolucijo socialnih mrež, osebnih računalnikov in TV-zabave, spletne prodaje in drugih rastočih zahtev na internetu. Intel trenutno nudi široko ponudbo večjedrnih procesorjev po vsem svetu in ima načrte za izdelavo novih izdelkov, ki bodo zagotovili izjemne zmogljivosti ter energijsko učinkovitost, potrebno za večji nadzor uporabnikov nad informacijsko dobo.”

Dogodek IDF je bil tokrat prvič organiziran v Pekingu, delu regije, kjer se proda približno 50 odstotkov Intelove globalne ponudbe. Intel je pred mesecem dni sporočil, da namerava investirati 2,5 milijarde USD v gradnjo prve tovarne 300-milimetrskih rezin na Kitajskem, in sicer v mestu Dalian.

Doba večjedrne zmogljivosti in mikroarhitektura Core

Gelsinger je predstavil kazalce zmogljivosti za Intelovo prihajajočo družino procesorjev Penryn. Pričakuje, da bo v namiznih osebnih računalnikih za približno 15 odstotkov boljše delovanje aplikacij za upodabljanje, za 25 odstotkov se bo izboljšalo 3-D izrisovanje, za 40 odstotkov boljše bo igranje iger, za več kot 40 odstotkov hitrejše pa bo tudi video kodiranje. Predstavljeni kazalci temeljijo na Intelovem štirijedrnem procesorju, ki še ni v proizvodnji in je izdelan s 45-nanometrskim postopkom z materialom High-k. Procesor deluje pri hitrosti 3,33 GHz s prednjim vodilom, delujočim pri hitrosti 1333 MHz in z 12 MB pomnilnika. Za primerjavo je bil uporabljen procesor Intel Core 2 Extreme QX6800, predstavljen pretekli teden. Deluje pri hitrosti 2,93 GHz s prednjim vodilom, delujočim pri hitrosti 1066 MHz in z 8 MB velikim pomnilnikom.

Gelsinger pričakuje do 45 odstotkov boljše delovanje aplikacij na osebnih računalnikih z visoko zmogljivostjo in sistemih delovnih postaj, ki potrebujejo za svoje delovanje širokopasovni internet ter 25 odstotkov boljše delovanje strežnikov, ki uporabljajo razvojno okolje Java. Kazalci temeljijo na Intelovem procesorju Xeon, ki še ni v proizvodnji, izdelanem s 45-nanometrskim postopkom z materialom High-k. Procesor deluje s prednjim vodilom pri hitrosti 1600 MHz za delovne postaje in visokozmogljive diskovne gruče ter s prednjim vodilom za strežnike, delujočim pri 1333 MHz. Za primerjavo so bili uporabljeni današnji štirijedrni procesorji Intel Xeon X5355.

Gelsinger je povedal, da Intel načrtuje izdelavo izdelkov z vzporedno programsko arhitekturo z razvojnim imenom “Larrabee”, ki temelji na arhitekturi IA. Arhitektura bo z uporabo mnogih obstoječih programskih orodij lahko programljiva, zasnovana pa bo tako, da bo delovala pri zmogljivosti enega bilijona teraflopov. Arhitektura Larrabee bo vključevala izboljšave za hitrejše delovanje aplikacij z znanstvenega področja, in sicer računalništva, prepoznave in rudarjenja podatkov, sinteze, vizualizacije, finančne analitike ter aplikacij s področja zdravstva.

Podjetje ima prav tako načrte za tehnologijo Intel QuickAssist, ki bo optimizirala uporabo pospeševalnikov v strežnikih. Pospeševalniki povečajo zmogljivost ene same funkcije, kot je varnostna enkripcija podatkov ali finančni izračuni, hkrati pa zmanjšajo porabo energije. Tehnologija podpira tudi pospeševanje z uporabo večjedrnih procesorjev, zasnovanih na arhitekturi IA, in pospeševalnike drugih proizvajalcev, ki skupaj delujejo na Intelovih strežnikih in razvijajo nove integrirane pospeševalnike znotraj samega procesorja, zasnovanega na arhitekturi IA.

Gelsinger je predstavil tudi načrte za proizvodnjo družine procesorjev Tolapai, prvih poslovnih procesorjev s sistemom na čipu, ki bodo imeli v enem samem procesorju, zasnovanem na Intelovi arhitekturi, vgrajene številne ključne sistemske komponente. Procesorji, ki bodo prišli na trg prihodnje leto, bodo do 45 odstotkov manjši, hkrati pa bodo imeli ob hkratni boljši zmogljivosti in učinkovitosti do 20 odstotkov manjšo porabo energije v primerjavi s standardnimi štirijedrnimi rešitvami. Družina procesorjev Tolapai bo vsebovala tudi novo Intelovo tehnologijo QuickAssist z vgrajenim pospeševalnikom.

Gelsinger je razkril tudi načrte za izdelavo visokozmogljivih večprocesorskih strežnikov z razvojnim imenom Caneland. Štirijedrni in dvojedrni seriji procesorjev Intel Xeon 7300 bosta na voljo v tretjem četrtletju letošnjega leta, v 50- in 80-vatni različici za rezine. Novi strežniki bodo zaključili prehod podjetja na mikroarhitekturo Intel Core, namenjeno procesorjem Xeon. Podjetje Sun Microsystems je prikazalo svoj operacijski sistem Solaris, ki je deloval na seriji procesorjev Intel Xeon 5100 z uporabo tehnologije Intel Dynamic Power. Ta je osredotočena na zmanjšanje energije, potrebne za delovanje pomnilniškega podsistema.

Intel bo za večjo varnost in upravljanje osebnih računalnikov v drugi polovici leta predstavil tudi procesorsko tehnologijo Intel vPro nove generacije z razvojnim imenom “Weybridge”, ki bo uporabljala novo družino nabora čipov Intel 3 Series. Slednja je bila pred tem znana pod razvojnim imenom “Bear Lake”.

Temu bo sledila predstavitev procesorske tehnologije Intel Centrino Pro, ki bo prvič prinesla značilnosti poslovno osredotočenih sistemov vPro na prenosnike.

Za konec je Microsoft prikazal strežnik Windows z razvojnim imenom Longhorn in dve dopolnilni tehnologiji: Windows Server Core in novo virtualizacijsko rešitev Windows Server Virtualization, ki so delovali na štirijedrnem procesorju Intel Xeon. Kombinacija integrirane platforme prikazuje delovanje virtualnih naprav z do osmimi jedri z dodatnimi lastnostmi, ki prinašajo IT-vodjem večjo učinkovitost in neprekinjeno delovanje.

Osebni računalniki za domače uporabnike in inovacije na področju zabavne elektronike
Eric Kim, višji podpredsednik in generalni direktor Intelove skupine za digitalni dom, je na IDF-u povedal, da se Intel osredotoča na razvoj izdelkov in tehnologij, ki zagotavljajo uporabnikom večji nadzor, izbiro, jasnost in skupno lastništvo nad računalniškimi platformami ter zabavno elektroniko.

Kim je predstavil podrobno strategijo Intela pri zagotavljanju skupnega, enotnega procesorja, zasnovanega na arhitekturi IA, za računalniške platforme in platforme zabavne elektronike. Povedal je, da bo procesor Intel CE 2110 Media za naprave zabavne elektronike s sistemom na čipu pomagal proizvajalcem pri hitrejši proizvodnji stroškovno bolj učinkovitih naprav, ki bodo zagotavljale potrebno zmogljivost in fleksibilnost. Prvi tovrstni procesorji bodo prišli na trg prihodnje leto.

Intel namerava proti koncu leta ponuditi številne izdelke za namizne osebne računalnike, vključno z nadgradnjo procesorske tehnologije Intel Viiv ter novo visokozmogljivo platformo z razvojnim imenom “Skulltrail”, namenjeno igralcem iger.

Prihodnje generacije procesorske tehnologije Intel Viiv bodo temeljile na naboru čipov Intel 3 Series, ki bo prišel na trg še to četrtletje. Prinesel bo izboljšano podporo za grafiko in lastnosti, kot so boljša tehnologija Intel Clear Video in strojna podpora za Microsoft DX10 za bolj tekoče predvajanje visoko ločljivih zapisov in 3D-zapisov. Nabor čipov Intel 3 Series bo prav tako povečal zmogljivost sistema s hitrejšim prednjim vodilom s hitrostjo 1333 MHz in podporo pomnilnika DDR3, vmesnika PCI Express 2.0 in pomnilnika Intel Turbo za hitrejše delovanje aplikacij in hitrejši zagon računalnika.

Intelove raziskave in razvoj določajo smer razvoja inovacij
V govoru ob odprtju dogodka IDF je Rattner ponovil, da so cilji podjetja zmogljivost procesorjev in energijska učinkovitost ter dodal, da bo Intelu na trgu prenosnih računalnikov do leta 2010 uspelo zmanjšati porabo energije do 10-krat. Intel bo ustvaril tudi procesorje prihodnosti z zmogljivostmi v višini nekaj teraflopov. Rattner je prosil panogo, da deluje skupaj in izkoristi prednosti te surove moči procesorjev. Naslednji koraki v Intelovih raziskavah na ravni “tera” bodo poleg 80-jedrnega čipa, ki ga je Intel predstavil pred nekaj meseci, osredotočeni na “nalaganje” pomnilnika.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več
Bronasti partner

3BM d.o.o.

Cesta železarjev 7a, 4270 Jesenice, Tel: 04 583 64 44
Kaj počnejo? servisirajo in prodajajo računalniško opremo, svetujejo pri nakupu in uporabi računalniške opreme, popravljajo industrijsko in laboratorijsko opremo, procesne računalnike. Kdaj ... Več