Tiskalniki in skenerji
25.01.2023 07:30

Deli z drugimi:

Share

Intamsys 3D printerji v nizozemski mornarici za izdelavo rezervnih delov

Za izdelavo rezervnih delov njihovega ladjevja so se v nizozemski mornarici odločili za nakup treh industrijskih Intamsys Funmat 3D printerjev, kar je povečalo učinkovitost vzdrževanja in popravil njihovih plovil med misijami po celem svetu.

3D printanje za izdelavo funkcionalnih rezervnih delov

3D printanje postaja vse bolj ključna tehnologija za nizozemsko mornarico. S 3D tiskanjem delov na krovu bodo manj odvisni od kompleksnih logističnih operacij. Njihov najnovejši izum je AMCOD, mobilni servisni center, ki je vgrajen v standardni ladijski zabojnik. Z njem lahko kjerkoli po svetu zgolj v eni uri po namestitvi začnejo s 3D tiskanjem delov iz različnih polimerov. V AMCOD se uporablja tudi Intamsys Funmat PRO 410 3D tiskalnik, ki zagotavlja učinkovito izdelavo nadomestnih delov. Slednji so izpostavljeni velikim mehanskim in toplotnim obremenitvam, zato je Funmat PRO 410 prava naprava za tovrstne naloge.

Ko ladja nizozemske mornarice ob odhodu na misijo zapusti pristanišče Den Helder, je na krovu približno 30.000 rezervnih delov. Ti so potrebni, da ladja ostane operativna v času trajanja celotne misije. Gre za različne dele, od visokokakovostnih delov motorja do pokrova za odtok prhe.

Max Nijpels, vodja oddelka za vzdrževanje v nizozemski mornarici, pravi: “V kolikor bi lahko natisnili deset odstotkov teh 30.000 delov, bi dramatično zmanjšali naš logistični problem. Če jih lahko nadomestimo s 3D tiskalnikom in nekaj koluti filamenta, bomo prihranili prostor za shranjevanje, težo in logistiko. Hkrati nam aditivna proizvodnja omogoča povečanje operativne uporabnosti.”

Korak do nadomestnih delov najvišje kakovosti z Intamsys Funmat Pro 410

Interna platforma znotraj ECAM oddelka za izmenjavo datotek 3D modelov, nastavitev in opisov 3D tiskalnikov, vsebuje že več sto preizkušenih in potrjenih komponent. V kolikor pokvarjeni del ni na voljo na tej platformi, ga lahko usposobljeno osebje s postopkom vzvratnega inženiringa znova poustvari. Doslej to niso bili kritični deli, zato zadostuje PLA material. V ECAM si želijo iti še korak dlje, zato so investirali v tri industrijske 3D tiskalnike, ki podpirajo 3D printanje na visokih temperaturah. Odločili so se za Intamsys 3D printerje, enega FUNMAT HT in dva FUNMAT PRO 410.

Max Nijpels nadaljuje: “Želimo tiskati funkcionalne nadomestne dele, ki jih je npr. mogoče uporabiti okoli motorja, kjer je lahko temperatura zelo visoka. Slednje želimo tudi v aplikacijah, pri katerih je del izpostavljen večjim mehanskim obremenitvam. To zahteva 3D tiskanje z naprednimi polimeri, kot so PC, PEKK, PEEK ter PA-CF. V ta namen smo investirali v tri Intamsys 3D tiskalnike. Ti bodo delovali skupaj s standardnimi FFF 3D tiskalniki, z njihovo pomočjo pa bomo pokrili vse potrebe vzdrževanja.”

Odprta platforma zagotavlja stabilno 3D printanje

Za nizozemsko mornarico so bila pri izbiri visokotemperaturnega 3D printerja pomembna štiri merila:

  • odprta platforma,
  • prosta izbira materialov,
  • enostavnost uporabe,
  • zanesljivi rezultati.

Zahvaljujoč komori, ki se segreje do 90°C, jim Intamsys 3D tiskalniki omogočajo printanje s PC ali PEKK materialom ravno tako enostavno kot s PLA. V podjetju Intamsys so očitno našli pravi način nadzora temperature. Po eni strani se komora dovolj segreje, da se prepreči zvijanje modela, na drugi strani pa je učinkovito hlajenje za dovolj dober oprijem plasti in preprečitev zrušenja modela.

AMCOD kontejner z Intamsys 3D printerjem

Da bi bil ECAM oddelek še manj odvisen od logističnih dobavnih verig, je razvil AMCOD center za vse obrambne enote na Nizozemskem. Gre za poseben kontejner, v katerem se nahaja tudi Intamsys FUNMAT PRO 410 industrijski 3D tiskalnik, ki vključuje shrambo za sušenje filament in dva ekstruderja. Ta ladijski zabojnik, ki je opremljenem s klimatsko napravo in sistemom za prezračevanje, je mogoče namestiti za delovanje v zgolj eni uri. Na ta način marinci na misiji kjer koli na svetu niso več odvisni od logističnih oskrbovalnih linij, ampak lahko tiskajo lastne rezervne dele, ki jih je mogoče takoj uporabiti.

Več o Intamsys 3D printerjih si lahko preberete na spletni strani tukaj (3WAY d.o.o.).


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
3D printerji 3D tehnologija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3WAY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3WAY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50