Računalništvo, telefonija
24.06.2008 12:18

Deli z drugimi:

Share

Inovativni slovenski izdelek nagrajen tudi doma

V začetku leta 2008 je podjetje TAB Sistemi d.d. splavilo novo biometrično enoto za kontrolo pristopa, evidenco delovnega časa in avtomatizacijo doma/stavb imenovano smarti DIADEM. Mesec za tem, ko je nova enote požela prvo mednarodno priznanje, po mnenju BSIA (British Security Industry Associaation) se je uvrstila med šest najboljših novih produktov za kontrolo pristopa na svetu, je dobila tudi prvo domače priznanje. 18.6.2008 je v Žireh na podelitvi nagrad Inovacije Gorenjske regije za leto 2007 podjetje TAB Sistemi d.d. dobilo že tretje srebrno priznanje za inovacije. Tokrat je bila nagrajena enota smarti DIADEM, ki jo je podjetje razvilo v drugi polovici leta 2007.

Kontrola pristopa vedno bolj teži k temu, da se osebo prepozna na osnovi tega kdo je in ne na osnovi tega katero kartico ali ključ ima ali katero PIN kodo pozna. smarti izpolnjuje to zahtevo, saj prepozna osebo na podlagi njihovih osebnih lastnosti (obraz in glas), zaradi tega dosega visoko stopnjo zanesljivosti in varnosti.
smarti je celovita rešitev za kontrolo pristopa, evidenco prisotnosti in avtomatizacijo doma/stavb. Deluje na principu kombinirane biometrije s prepoznavanjem obraza/mimike, glasu. Sitnosti z izgubljenimi ključi, karticami ipd. so tako stvar preteklosti.

“Kombinirana biometrija” je izraz, ki pomeni uporabo večih človeških lastnosti (npr. obraza in glasu ali obraza in mimike) za identifikacijo posameznika. Poleg biometrične prepoznave pa smarti nudi tudi možnost uporabe osebne PIN številke, ki se jo vtipka kar preko na dotik občutljivega ekrana.

Posameznikove biometrične podatke se shrani v enostavnem in hitrem procesu registracije. Na podlagi teh informacij smarti prepozna uporabnika in nato ravna po navodilih, ki jih v naprej določi sistemski operater. Navodila lahko vključujejo različne akcije na primer: shrani uporabnikovo sliko v seznam dogodkov, odpri vrata, prižgi luč, pošlji e-mail ali SMS itd. lahko pa so tudi kombinacije teh akcij. Akcije so lahko odvisne od časa in datuma (npr. onemogoči dostop ob vikendih) ter različne za posameznike in skupine.

Ena od mnogih prednosti sistema smarti je integracija številnih dodatnih funkcij (pošiljanje video sporočil, video domofon, video nadzor, IP telefon…) v eno samo kompaktno napravo. Poleg tega je smarti popolnoma protokolsko neodvisen, zato se ga lahko uporabi za krmiljenje katerekoli zunanje vhodno izhodne naprave (elektronskih ključavnic, luči, alarmnih sistemov, čitalcev magnetnih in brezkontaktnih kartic…).

Nova enota DIADEM je namenjena zunanji in notranji uporabi. Brezventilatorsko hlajenje zagotavlja neslišno delovanje. Aluminjasto ohišje je odporno na vse vremenske vplive. Montirati jo je možno nadometno ali podometno. Opremljena je z Intel Centrino procesorjem, trdim diskom, internim spominom, senzorjem gibanja, mikrofonom, zvočnikom in 8” LCD zaslonom občutljivim na dotik. Vgrajena, po višini nastavljiva infrardeča kamera (IR CCTV) in infrardeča (IR) luč, zagotavljata zelo visoko stopnjo zanesljivosti prepoznave v različnih svetlobnih pogojih. Enota ima vgrajen kontroler z digitalnimi vhodi in izhodi, za priklop luči, elektronskih ključavnic, alarmov, senzorjev in drugih električnih naprav.

smarti je tako eden najbolj inovativnih sistemov za kontrolo pristopa in evidenco prisotnosti, ki ga lahko danes dobite na tržišču. Naslavlja potrebo po zanesljivi identifikaciji oseb in avtomatizaciji akcij, ki so potrebne ob njihovi prisotnosti. smarti® postavlja standarde po katerih bodo ocenjevane ostale profesionalne rešitve za kontrolo pristopa. V primerjavi s klasičnimi sistemi za kontrolo pristopa in evidenco prisotnosti je smarti tudi cenovno dostopna rešitev.


Prijavi napako v članku