Računalništvo, telefonija
13.06.2008 09:16

Deli z drugimi:

Share

INFOSEK 2008 uspešno končan

V Novi Gorici je v organizaciji podjetja Palsit potekala konferenca INFOSEK 2008 – FORUM. V nizu INFOSEK konferenc je bila, tudi po mnenju direktorja Aleksandra Šinigoja, ta nekaj posebnega; tako zaradi mednarodnega sodelovanja z ENISO (evropsko agencijo za varnost omrežij in informacij) kot tudi zaradi predkonferenčnega dne, kjer je kot poseben gost predaval Kevin Mitnick, nekdanji heker, danes pa eden največjih strokovnjakov socialnega inženiringa. Že kot najstnik je preučeval metode, taktike in strategije, kako zaobiti varnostne mehanizme in s tem preučeval delovanje računalniških in telekomunikacijskih sistemov. Kevin je do gesel prihajal v okviru svojega ukvarjanja s socialnim inženiringom.

Kevin Mitnick je danes lastnik podjetja Mitnick Security Consulting, ki se ukvarja s svetovanjem na področju informacijske varnosti. Danes so njegova predavanja po vsem svetu zelo cenjena in množično obiskana. Predava predvsem z namenom osveščanja o pomenu varovanja informacij in opozarjanja na pomembne pasti, na katere moramo biti pri delu z računalnikom še posebej pozorni. V svojem predavanju v Novi Gorici je v živo prikazal primer hekerskega napada in skozi slikovito pripoved orisal svoje najbolj zanimive hekerske napade.

Kot pokrovitelja sta poleg mestne občine Nova Gorica podprli tudi Fakulteta za uporabne družbene študije iz Nove Gorice in Fakulteta za varnostne vede, Univerze v Mariboru.

V treh dneh se je v Novi Gorici zvrstilo okrog 250 udeležencev, ki so lahko prisluhnili več kot 40. predavateljem. Sodelovala so številna slovenska zveneča imena na področju varovanja, med drugim tudi Zvezdan Martič, (vodja MMC na RTVSLO), Iztok Podbregar (nekdanji direktor SOVE) in Andrej Tomšič (informacijski pooblaščenec). Prvi dan Konference so potekale 3 vzporedne sekcije, drugi dan pa so lahko udeleženci zbirali med dvema vzporednima sekcijama. Predavanja so zajela različna področja, od upravljanja varovanja informacij, virtualnega sveta, računalniške forenzike, do upravljanja neprekinjenega poslovanja.

Vzporedno s konferenco pa je potekal tudi Forum Varna Tajnica. Dvodnevno intenzivno izobraževanje za tajnice in ostale, ki se vsakodnevno ukvarjajo z računalnikom, je ponudilo veliko praktičnih vsebin s poudarkom na varovanju osebnih podatkov, poslovnih skrivnosti ter elektronskega arhiviranja.

Kakovostna predavanja in sproščeno druženje je potrdilo, da imajo INFOSEK konference pred sabo še veliko prihodnost. Takšni “prazniki varovanja informacij”, kot se je zgodil ta teden v Novi Gorici, predstavljajo pomembno stopinjo na poti večje osveščenosti o pomenu informacijske varnosti.


Prijavi napako v članku