Računalništvo, telefonija
07.03.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Imate ali nakupujete telefon z podporo 5G?

Če vsaj malo sledite tehnološkemu dogajanju, veste, da bo kaj kmalu skoraj vsepovsod na voljo omrežje nove, pete generacije - 5G. Imate že takšen telefon ali pa ga kupujete?
Imate ali nakupujete telefon z podporo 5G?
Imate ali nakupujete telefon z podporo 5G?

Sodeč po raziskavah, je za sedaj še potrata denarja za telefon, kateri omogoča povezavo z omrežjem 5G. Razlogo je sicer več, eden izmed najpogostejših pa je ta, da je omrežje 5G trenutno na voljo v zelo malo krajih v Evropi, v Sloveniji pa se še o izgradnji oziroma nadgardnji odločajo, saj je zaradi ljudi, kateri menijo, da 5G predstavlja veliko škodo na zdravje ljudi, le-ta trenutno še v fazi načrtovanja.

Kljub temu, pa je v nekaterih državah EU omrežje 5G na voljo že kar nekaj časa. Kljub temu, da večina ljudi še nima telefona z zmožnostjo povezljivosti na 5G omrežje, to za sedaj še ne predstavlja slabosti, saj je omenjeno omrežje še v fazi implementiranja in testiranja. Glavno težavo namreč povzročajo milimetrski valovi, kateri ne prodrejo že skozi preproste materiale (drevesa, steklo,…) in zato onemogočajo dostop do omrežja 5G.

Ker pa proizvajalci vgrajujejo v svoje telefone zmožnost povezovanja na omrežje 5G, to pomeni, da bo kaj kmalu skoraj nemogoče najti telefon, kateri ne bi imel te funkcije. Tudi na našem tržišču se že pojavljajo takšni telefoni, čeprav omrežja 5G še zdaleč ni na vidiku v Sloveniji.

Kako pa je, če potujemo v drugo državo EU, kjer je omrežje 5G že na voljo in ga naš telefon že podpira? Žal vas moramo tudi tukaj razočarati, saj trenutno noben operater v Sloveniji ne omogoča 5G gostovanja oziroma “roaminga”. To pomeni, tudi če imamo telefon, ki podpira omrežje 5G in smo na lokaciji v EU, kjer je dotično omrežje že na voljo, vendar imamo v telefon vstavljeno SIM kartico slovenskega mobilnega operaterja, ne moremo pričakovati hitrosti in zmožnosti, ki jih ponuja 5G.

Trenutno je Vodafone UK edini mobilni operater, kateri omogoča 5G gostovanje izven Velike Britanije in sicer na 70 različnih lokacijah v Nemčiji, Španiji, Italiji in na Irskem.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več